• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2024

19:35

Da nije žalosno, bilo bi smešno! Packe Saveta Evrope Hrvatskoj zbog srpskog jezika i ćirilice!

Reuters

Balkan

Da nije žalosno, bilo bi smešno! Packe Saveta Evrope Hrvatskoj zbog srpskog jezika i ćirilice!

Podeli vest

Hrvatska treba da promoviše svest o srpskom jeziku i kulturi kao sastavnom delu kulturne baštine Hrvatske, što podrazumeva i njegovu promociju u redovnom obrazovanju i medijima, navedeno je u Preporukama za trenutnu akciju Sedmog izveštaja o Hrvatskoj Komiteta stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope.

Treba, navodi se, preduzeti odlučne korake u promociji poštovanja, razumevanja i tolerancije u društvu kao celini u odnosu na srpski jezik u Hrvatskoj.
 

Potrebno je, ukazuje se, i ojačati upotrebu srpskog jezika i pisma, dakle ćirilice, na nivou lokalnih vlasti, regionalne i lokalne samouprave i povećati broj opština u kojima se srpski jezik i ćirilica ravnopravno i službeno koriste.

Sve to stoji u danas objavljenom Izveštaju na više od 60 stranica u kojem se detaljno opisuje položaj, pravni i stvarni, svakog manjinskog jezika u Hrvatskoj.

Preporuke za trenutnu akciju najvažniji su deo preporuka za svaki pojedini jezik i država članica Saveta Evrope, a Hrvatska ne samo da je članica nego je i njena državljanka Marija Pejčinović, članica HDZ-a i bivša ministarka spoljnih poslova, ujedno i glavna sekretarka Saveta Evrope.

Preporukama se poziva da hitno promeni ili dopuni svoju politiku ili način delovanja prema pojedinom manjinskom jeziku.

Komitet stručnjaka je Hrvatskoj preporučio i kako poboljšati zaštitu i promociju srpskog jezika. U tome se ističe preporuka hrvatskim vlastima da se pridržavaju svih obveza prema Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima koje se još ne smatraju "ispunjenim".
 
Nije "ispunjeno", naprotiv beleži se pogoršanje, u "odlučnoj akciji promocije srpskog" ili "obezbeđivanju korisnicima srpskog jezika da mogu podneti usmene ili pisane zahteve lokalnim ispostavama nacionalne vlasti i dobiti odgovor na srpskom jeziku", navodi se u Izveštaju, prenosi portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U delu "dalje preporuke" Savet Evrope poziva vlast i navodi upotrebu srpskog (ćiriličnog) pisma u javnim uslugama koje pruža uprava, promocije i upotrebu ili usvajanje naziva mesta na srpskom jeziku (ćiriličnom pismu), kao i redovno emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku dovoljno dugog trajanja.

U izveštaju se konstatuje da je položaj srpskog jezika nakon objave rezultata popisa stanovništva oslabljen te da više nije u ravnopravnoj i službenoj upotrebi u Vukovaru i Donjim Kukuruzarima. 

"Komitet stručnjaka podseća da Povelja zahteva pozitivnu akciju vlasti na promovisanju manjinskih jezika i podrazumeva preduzimanje proaktivnih mera kako bi se obezbedilo njihovo sistemsko korišćenje. Na osnovu raspoloživih informacija to nije slučaj sa srpskim", stoji u izveštaju u kojem se generalno ocenjuje da se u Hrvatskoj manjinski jezici široko koriste u obrazovanju, ali su ograničeni u javnoj upravi i radioteleviziji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pravo u metu! Dodik patosirao Grlića Radmana: Bolje mu je da ćuti jer je NDH počinio najveće zločine ovde - genocid nad srpskim narodom!
Politika

Pravo u metu! Dodik patosirao Grlića Radmana: Bolje mu je da ćuti jer je NDH počinio najveće zločine ovde - genocid nad srpskim narodom!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je odgovorio šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grlić Radmanu na izjavu, da je "neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugeriše knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja porodice žrtava "genocida" iz Srebrenice", i poručio mu da je upravo Hrvatska bila agresor na BiH. Dodao je da bi "Hrvatska bi sada trebalo barem da ćuti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru".

27.05.2024

10:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija