• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.06.2024

10:39

Ako Hrvati neće da nose oružje, ovo će morati da rade! Izjava ministra odbrane uzdrmala komšiluk!

Shutterstock

Balkan

Ako Hrvati neće da nose oružje, ovo će morati da rade! Izjava ministra odbrane uzdrmala komšiluk!

Podeli vest

U Hrvatskoj je sve spremno za vraćanje vojnog roka, kaže ministar odbrane i potpredsedik Vlade Ivan Anušić i dodaje da se samo čeka politička procedura.

Očekuje se da će odluka o obaveznom služenju vojnog roka u trajanju od dva ili tri meseca stupiti na snagu početkom naredne godine, a Anušić najavljuje da će ona biti i plaćena.

- Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 evra mesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati verovatno ta naknada - rekao je Anušić.

HRT prenosi da je ideja da se što više mladih zadrži unutar sistema odbrane, a, prema procenama, godišnje bi obuku trebalo da prođe njih 15 hiljada.

- Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svetu i Evropi kako aktivirati taj model - rekao je potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. i uvedeno dobrovoljno.

- Ta je odluka u tom periodu bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahteva nove odluke, prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo - rekao je predsednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP).

Tada, pre 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savesti, ali za one koji sada odbiju da stave pušku na rame – postoji drugi plan.

- Nosiće grabulje i motike, recimo, džakovi kada se budu pravili nasipi od mogućih poplava, nosiće se neke druge stvari - oružje neće morati da nose, ali će svoju dužnost i obavezu prema državi morati da odrade - poručio je Anušić,.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija