• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/eagleeyeexplore

08.07.2024

16:52

Beli osvetnici! Al Nusra i Al Kaida imaju plan - ojačati baze u Bosni i gospodariti Balkanom! Samo, već je propao!

Reuters

Balkan

Beli osvetnici! Al Nusra i Al Kaida imaju plan - ojačati baze u Bosni i gospodariti Balkanom! Samo, već je propao!

Podeli vest

Mogu li Al Nusra i Islamska država preko Bele Al Kaide ojačati svoje baze u Bosni i posredno zagospodariti Balkanom?

Teroristički napad u Beogradu, pokušaj ubistva policajca angažovanog na poslu obezbeđenja izraelske ambasade, kao i pogibija vehabije „Salahudina“ u fokus svetske javnosti stavio je pitanje evropske bezbednosti. Jedan detalj zabrinuta evropska zajednica nije detektovala-stepen njene ugroženosti u direktnoj je vezi sa procenom operativnih sposobnosti terorističkih organizacija i njihovog delovanja u Bosni i Hercegovini.

Da li je slučaj terorističkog akta u Beogradu sračunat i kao poziv na buđenje sinova džihada, i mogu li Al Nusra i Islamska država, preko svoje bele sabraće ojačati baze u Bosni i posredno zagospodariti Balkanom?

SLOBODNA ZONA BALKANA

Bela Al Kaida naziv je organizacije nastale u Bosni koja je kao glavni cilj proklamovala „osvetu za ubijenu islamsku braću u Avganistanu, Iraku i Siriji“. Naziv duguje članovima, uglavnom svetle puti, netipične za Arape koji čine glavninu članstva postojeće "klasične" Al Kaide.

Prednost Bele Al Kaide u odnosu na tradicionalnu strukturu leži u činjenici da su njeni članovi, potencijalni napadači, manje upadljivi u evropskim zemljama- posebno u okolnostima kada su mete strane ambasade, trgovi, mesta masovnog okupljanja, vladine zgrade kao i kritična infrastruktura i snažne ekonomske institucije. Kao idealna za širenje evropske terorističke mreže pokazala se BiH- država u kojoj su kriminal, prostitucija i šverc legitimne kategorije.

Inače, „slobodna zona“ Balkana zadovoljava sve uslove za rad terorističkog podzemlja - na jednom mestu nalazi se i oružje, nezadovoljni muslimani, vehabizam i moćni super kartel Tito i Dino. To objašnjava i pojačano delovanje američke i zapadno-evropske tajne službe na Balkanu, pa tako već deceniju, u Sarajevu postoji protivteroristička baza iz koje se prate i nadziru islamski radikali u Bosni.

SA RATIŠTA - NAZAD U BOSNU

Krvavi tragovi terorističkog napada na izraelsku ambasadu u Beogradu takođe vode do Bosne i Hercegovine, iz čijih se vehabijskih naselja terorizam uspešno već decenijama izvozi u Evropu. Bosna je postala stecište islamističkih radikalnih elemenata početkom 90-ih godina kada se u toj zemlji vodio rat između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Bošnjacima su tada u pomoć pristizali muslimanski borci iz arapskih zemalja, od kojih je značajan broj, nakon rata, ostao da živi u muslimanskim delovima BiH kako bi misionario i regrutovao nove članove. Veze između državnih institucija i svih formi organizovanog kriminala ovde su neraskidive.

Iza vrbovanja novih islamističkih elemenata i organizovanja terorističkih akcija stoji snažna mreža organizacija u BiH. Džihadisti koji su ratovali pod komandom Al Kaide, Islamske države, Al Nusre i drugih terorističkih organizacija uživali su zaštitu Bošnjaka u političkom sistemu. Po povratku u zemlju, prekaljeni ratnici učestvovali su u organizovanju i pripremama za terorističke napade. Konfrontiranja po pitanju razumevanja tog procesa i uloge Islama u njemu kao i neartikulisanog nacionalnog identiteta Bošnjaka, traju već tri decenije. Pripadnost islamu, način razumevanja vere i njenog praktikovanja bio je i ostao problem u složenim odnosima među tri naroda.

Islam se u BiH tumači kao autohtona „evropska verzija“ Osmanskog modela i Hanefijskog mezheba koji zahteva modernizaciju kako bi ponudio odgovor na izazove života u hrišćanskom okruženju, nužnost evro-atlantskih integracija i ponašanje zapadnih društava i država u celini. Iako se potreba za reformom predstavlja kao izraz aktuelnog trenutka, opterećenog ratnim iskustvom, ona je, u suštini, duboko islamska (revivalistička, selefijska tradicija) ali i zapadna (odgovor na evropski kolonijalizam). Islam poseduje bogatu, dugu tradiciju obnavljanja (tedždid) i reforme (islah). U odnosu na Zapad ona podrazumeva odbijanje, odstupanje, sekularizaciju i pozapadnjačenje i islamski modernizam.

VEHABIJSKA NASELjA KAO TERORISTČKE ĆELIJE

Netačno bi bilo reći da su ekstremizam i sklonost nasilju Bošnjacima nametnuti isključivo spolja jer bi to bilo zanemarivanje unutrašnjih potencijala i akcija usmerenih ka promociji nasilja kao sredstva za ostvarivanja političkih ciljeva. Vojne obuke u izolovanim zajednicama i naseljima, učenje religijskih obrazaca koje nasilju daju verski legitimitet jednako kao i potraga za identitetom i odsustvo bilo kakve utemeljene artikulicaje sebe kao specifične narodne zajednice sa dubokim korenima u istoriji - od Bošnjaka su gradili ratničku zajednicu. Zajednicu koja izaziva sukobe a zatim se vešto skriva iza leđa zapadnih država, predstavljajući sebe kao žrtvu.

Institucije zajedničke države imaju svoju ulogu u ovom procesu - nameću dinamiku, omogućavaju resurse, vojne poligone za obuku i nude kontra-obaveštajnu zaštitu. Vežbe vehabija u kasarni Oružanih snaga BiH kao i vežbe koje se svakodnevno izvode u oko sto vehabijskih naselja, klasičnih terorističkih ćelija, opravdavaju se pričama o građanskoj državi i položaju „evropskog islama“ u njoj.

Lista 76 građana BiH koji su poginuli na ratištu u Siriji do 2019. godine - Izvor: Žurnal

METAFORA ZA SVETSKI TERORIZAM

Činjenica je da su vekovima, pojedinci (teolozi, učeni pravnici, sufije i harizmatični propovednici) i organizacije ukazivali na očigledan jaz između islamskog ideala i stvarnosti muslimanskog života. Povratak islamu, Kur'anu, životu Poslanika i ranoj islamskoj zajednici - podrazumevao bi model islamske reforme koja, apsolutno, protivreči proklamovanim političkim ciljevima i načinu predstavljanja vlastitog, islamskog društva kao građanskog i evropskog. Ovakav poredak nije odgovarao onima koji su u islamsku jednačinu ubacili terorizam: namerno i sistematsko ubijanje, sakaćenje i ugrožavanje nevinih ljudi i vladanje strahom zarad političkih ciljeva.

Fanatične mudžahedinske i vehabijske grupe, državni agenti i širi islamistički pokret, uz podršku javnosti, politike i religije, nastojali su realizovati, političke i vojne ciljeve koje je, po njihovoj proceni, bilo nemoguće postići u postdejtonskom miru i na političkim forumima. Kada su svoje ambicije preneli na polje cele Evrope postali su poznata metafora svetskog terorizma.

RAT NA VIŠE NIVOA

Veliki je broj organizacija iza kojih u raznim formama i sa raznih mesta delovanja i uticaja, stoje bošnjačke političke elite u Sarajevu. Njihove političke akcije i lažna lojalnost evropskim vrednostima i interesima samo su pokriće za nekonvencionalno delovanja i niz koordinisanih akcija političkog, psihološko-propagandnog, oružanog, ekonomskog, obaveštajnog i subverzivnog karaktera koje se preduzimaju protiv protivnika, hrišćanskih političara, društava i država u susedstvu, uglavnom, radi ostvarivanja psiholoških, ekonomskih, socijalnih i političkih ciljeva. Na ovom planu, u šemi funkcionisanja ove strukture, rat bez prestanka i kompromisa, ne prestaje nikad i vodi se stalno: na taktičkom, operativnom i strateškom nivou.

NI FILOZOFIJA NI POKRET- TERORIZAM JE SREDSTVO

U načelu, terorizam je uvek politički čin, čak i onda kada angažuje druge motive, kao što su verski, ekonomski ili društveni. Zato, terorizam nije ni filozofija ni pokret: Terorizam je sredstvo. Današnji Bošnjaci kao narodna zajednica, predstavljaju identitet koji se oblikuje u mnogim procesima: verska hijerarhija moćnih diktatorskih, islamističkih društava i država (Saudijska Arabija, Turska i Iran), zatim, diplomatska mašinerija Zapada (SAD, Velika Britanija i Nemačka) i na kraju unutrašnji verski i politički faktor (porodica Izetbegović, SDA, Islamska zajednica). Narodni moral zasniva se na vrednostima koje su od koristi stadu: prosečan Bošnjak ne muči se mnogo pitanjima savesti. On sledi vođu, logikom odanosti i reaguje po zadatom obrascu - što se neka osobina čini opasnijom po stado, to je stado žešće osuđuje. Mržnju prema superiornijima artikulišu propagandnim oružjem osude kao što su: sumnjičenje za navodnu izdaju; negiranje zasluga, kreiranje teze o opasnosti, koja je ogromna; „čovjek mora strepiti i osećati se loše“.

Kriza bošnjačke nacionalne svesti je takvih razmera da je o njoj zabranjeno ozbiljno i argumentovano govoriti kako se ne bi dovela u pitanje njena utemeljenost; celokupan način na koji je ona definisala i shvatila sebe i odredila svoj zadatak u istoriji. To važi za sve forme i manifestacije volje tog identiteta, koji je danas evidentno ogrezao u defetizmu, kukavičluku, mržnji i ekstremnoj, iracionalnoj i mističnoj formi vlastite verske prakse.

Ogoljena, istina o Bosni, sablažnjava. Gospodari političke močvare, islamisti i zapadnjaci, poništili su ideju brige o narodu, čak i onom njenom radikalizovanom delu kojem su obećali da će njegova žrtva biti ugrađena u temelje nove Bosne i Hercegovine, one bez Srba i bez Hrvata... I bez bilo koje društvene grupe kadre da pokvari harmoniju stvaranja Islamske države. Opasni projekat je propao. Činjenica koju su spremni da uvaže razumni, ali ne i zlonamerni tumači i kreatori bosanskih prilika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove
Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

06.10.2024

13:05

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija