• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.04.2020

13:35 >> 14:11

ITALIJAN IZLEČEN TERAPIJOM KOJA ĆE SE USKORO PRIMENJIVATI I U SRBIJI! Bio je na ivici smrti, ova posebna vrsta infuzije ga je spasila koronavirusa!

Vesti

ITALIJAN IZLEČEN TERAPIJOM KOJA ĆE SE USKORO PRIMENJIVATI I U SRBIJI! Bio je na ivici smrti, ova posebna vrsta infuzije ga je spasila koronavirusa!

Podeli vest

Diego T, 43 godisnji arhitekta iz Bergama ozdravio je od je infekcije virusom Covid-19 zahvaljujući terapiji hiperimunom plazmom uzetom od drugih pacijenata koji su već ozdravili, a koja će se uskoro primenjivati i u Srbiji!

Plazma pacijenata izlečenih od Covida19, bogata je specifičnim antitelima koja - prema prvim rezultatima - pomažu pacijentima koji su još uvek bolesni u borbi protiv virusa.

"Hiperimuna plazma može se smatrati do sada jedinim trenutno dostupnim specifičnim tretmanom za koronavirus. Ova se terapija uspešno koristila i kod prethodnih, manje teških epidemija Sars-a i Mersa 2012. i 2013. uz odlične rezultate. Postoji na desetine publikacija koje dokazuju efikasnost ovog tretmana ", objašnjava dr. Mašimo Franćini, iz bolnice u Mantovi.

Diego T. je primljen u bolnicu u Mantovi, u kritičnom stanju i odmah je priključen na mehaničku ventilaciju i kiseonik.

Dva dana nakon što je primio infuziju hiperimune plazme njegovo stanje se poboljšalo, toliko da je ukinuta mehanička ventilacija i terapija kiseonikom. Diego T. je testiran negativno na koronavirus, ali ostaje da se leči jer mu je jedno plućmo krilo teško napadnuto virusom i mora da prođe dug put respiratorne rehabilitacije.

Međutim, najgore je gotovo, zahvaljujući terapijskoj metodi primijenjenoj u bolnici “Carlo Poma” u Mantovi koja primenjuje protokol lečenja hiperimunim transfuzijama krvi uzetih od pacijenata lečenih od infekcije koronom.

Foto: clipart


U Mantovi je sve više donatora, pacijenata koji su se oporavili od virusa COVID19. Da bi njihova plazma mogla da se koristi moraju da imaju - negativan rezultat na dva brisa uzeta u razmaku od 24 sata.

Podsetimo, terapija krvnom plazmom u lečenja koronavirusa počeće uskoro i u Srbiji, izjavio je juče imunolog Srđa Janković.

On je napomenuo da se to odnosi na osobe koje još nemaju dovoljan broj svojih antitela, a imaju rizik od teže kliničke slike.

"Mi ćemo uskoro početi sa terapijom plazmom i u našoj zemlji. Dosta se radi na tome i to je jedan od glavnih delova imunologije koji može da nam pomogne protiv ovakve epidemije", naveo je Janković.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija