• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.04.2020

07:21

RANJENA ITALIJA SPREMA SE DA UDARI ŠAMAR EU, a sve zbog 30 milijardi evra datim "pod strogim i ponižavajućim uslovima"

Vesti

RANJENA ITALIJA SPREMA SE DA UDARI ŠAMAR EU, a sve zbog 30 milijardi evra datim "pod strogim i ponižavajućim uslovima"

Podeli vest

Za oporavak zemlje koju je razorila epidemija koronavirusa biće potrebno dosta vremena i novca. Međutim, Italija odbija novac koji joj daje Evropska unija.

Ministri finansija evrozone prošle nedelje usvojili su kreditnu liniju u iznosu od 240 milijardi evra iz Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), od čega je 30 milijardi rezervisano za Italiju. Međutim, premijer Đuzepe Konte i zamenik ministra privrede Antonio Mizijani ovih dana jasno su stavili do znanja da ne žele tu pomoć, a razlog je loš ugled ESM u Italiji i celoj Južnoj Evropi: instrument je prvobitno osmišljen za spasavanje prezaduženih država, pri čemu je njegovo korišćenje, kao u slučaju Grčke, moguće samo pod strogim i ponižavajućim uslovima.

Potčinjavanje

Predsednik radikalne desničarske i antievropske Severne Lige I bivši minister unutrašnjih poslova Mateo Salvini smatra ESM instrumentom potčinjavanja Briselu. Nakon što su se evropski ministri finansija na jedvite jade složili oko paketa za pomoć u krizi zbog epidemija korona virusa, optužio je Kontea da je “prodao” Italiju Evropskoj uniji.

Međutim, premijerov osnovni problem nije Salvini, već najjača politička snaga u njegovoj vladi, Pokret Pet zvezda Bepea Grila, pogotovo njegovo radikalno krilo, koje takođe odbija kredite ESM.

- Ako Konte prekrši obećanje i prihvati kredite ESM, onesposobićemo funkcionisanje vlade – istakao je predstavnik Pokreta u Senatu Mikele Đaruso.

Foto: REUTERS/Ciro De Luca

Đuzepe Konte

Drugim rečima, ako Konte prihvati kreditne linije, preti mu pad vlade, piše austrijski “Standard”.

Socijaldemokrate su "za"

Paket pomoći EU za borbu protiv korona virusa podržavaju socijaldemokrate iz Demokratske partije (PD), manjinskog partnera u koalicionoj vladi. Ministar kulture Dario Frančeskini optužio je "grilovce" za “detinjasto” ponašanje. Ni Berluskonijeva “Forca Italija” nije direktno odbila pomoć ESM, ali PD i Forca Italija zajedno nemaju većinu rimskom parlamentu. Konte je do sada naglašavao da neće promeniti negativan stav prema ESM i da će, ako bude neophodno, odbiti da potpiše paket pomoći.

Nerešeno pitanje finansiranja fonda za oporavak

Poslednja reč, međutim, još nije izgovorena. U noći uoči katoličkog Velikog petka ministri finansija postigli su dogovor o paketu pomoći zbog korona krize u ukupnom iznosu od 540 milijardi evra i dodatnom fondu za oporavak od ekonomskih posledica korona krize u iznosu od 1.000 milijardi evra, ali pitanje njegovog finansiranja nije definisano.

Na predstojećem samitu EU 23. aprila Konte će se založiti za finansiranje zajedničkim evropskim obveznicama, tzv. “korona obveznicama”:

- Borićemo se za “korona-obveznice”, a ja ću jasno staviti do znanja da je ESM potpuno neprimereno rešenje – rekao je premijer, koga u takvom stavu podržavaju i mnoge druge države teško pogođene epidemijom, uključujući i Francusku i Španiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Ne odbija Italija novac koji joj EU daje, jer ne daje novac već daje kredite po nepovoljnim uslovima koji namerava da prikupi emisijom obaveznica. Da emituje obaveznice može i sama Italija, ne treba joj posrednik koji se ugradi sa svojim enormnim birokratskim troškovima i političkim zahtevima one države EU koja ima najviše para i koja trenutno od 100 pravi 300 za 5 godina, "pomažući" Grčku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija