• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.04.2020

08:17

JOŠ JEDAN NAPAD NA "SEVERNI TOK 2"! Poljska preti da će zapleniti aktive gasovoda!

Vesti

JOŠ JEDAN NAPAD NA "SEVERNI TOK 2"! Poljska preti da će zapleniti aktive gasovoda!

Podeli vest

Varšava namerava da zapleni imovinu gasovoda "Severni tok 2", ukoliko ruska kompanija "Gasprom" ne isplati poljskoj kompaniji "PGniG" 1,43 milijarde dolara, koje joj navodno duguje prema odluci Arbitražnog suda u Stokholmu, izjavio je zamenik ministra za državnu imovinu Poljske Januš Kovaljski, prenosi "Vprost".

Prema rečima Kovaljskog, sud je doneo odluku da je Poljska navodno plaćala previsoku cenu za ruski gas, i sada "Gasprom" treba da nadoknadi razliku u ceni u iznosu od oko šest milijardi zlota (oko 1,43 milijarde dolara). Međutim, kompanija "Gasprom eksport" saopštila je da još razmatraju odluku arbitražnog suda i da je sada rano govoriti o iznosima isplate.

Kovaljski smatra da Varšava raspolaže „pravnim sredstvima“ da traži od „Gasproma“ pomenutih 1,43 milijarde dolara.

- Pre svega treba zapleniti akcije kompanije "Severni tok" i "Severni tok 2". To bi, kao prvo, moglo usporiti proces izgradnje drugog kraka tog gasovoda. Kao drugo, treba prekinuti sa bilo kakvim ustupcima "Gaspromu" kada je reč o naplati šest milijardi zlota, koje su nam dužni - rekao je on.

Ranije je kompanija "PGNiG" optužila "Gasprom" da ne poštuje odluku Arbitražog suda iz Stokholma, zapretivši da će se obratiti Evropskoj komisiji.

Jamalski ugovor iz 1996. godine predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku je prema tom ugovoru snižena 2012. godine deset odsto. Kompanija "PGNiG" je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv "Gasproma" tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija