• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.04.2020

14:48

AMERIČKA MAŠINA LAŽI! Ulažu milione dolara u projekat "Sovjetska tiranija" u Mađarskoj!

Vesti

AMERIČKA MAŠINA LAŽI! Ulažu milione dolara u projekat "Sovjetska tiranija" u Mađarskoj!

Podeli vest

Američka ambasada u Budimpešti namerava da finansira realizaciju projekata koji će doprineti da se "zaista prepoznaju" tragični događaji iz Drugog svetskog rata, Holokausta i za vreme "tiranije Sovjetskog Saveza", prenosi RT, koji je imao uvid u dokument.

Kako su istakli iz američke ambasade, programi mogu biti povezani sa stvarnim pričama o zločinima počinjenim u Mađarskoj za vreme rata i "tokom tiranije SSSR-a".

- Predloženi projekti će biti fokusirani na priznavanje i čuvanje sećanja na čitav niz komplikovanih događaja iz nacionalne istorije. U centru pažnje treba da budu lična iskustva i svedočenja, uključujući i humanost i neposlušnost prema nacistima, kao i okrutnost i kolaboraciju tokom Holokausta, Drugog svetskog rata, kao i za vreme tiranije Sovjetskog Saveza - navodi se u dokumentu.

Pritom, u svim projektima se ističe "značaj i vrednost doprinosa transatlantske zajednice u pobedi nad fašizmom i zajedničkom napretku ka slobodi".

Takođe se predlaže da se u projekat uključe i eksperti iz SAD, koji bi pomogli da se bolje razumeju "zapadni demokratski principi".

Vašington planira da izdvoji za svaki program do 25.000 dolara. Za realizaciju projekta mogu biti zaduženi kako mađarske, tako i američke neprofitne organizacije, državne i privatne obrazovne institucije, vladine agencije i fizička lica.

Sredstva se mogu utrošiti na pravljenje i širenje kratkometražnih filmova, održavanje konferencija i diskusija na temu završetka Drugog svetskog rata i „uspostavljanja sovjetske dominacije“, kao i na organizaciju virtuelnih izložbi i istraživačkih akcija.

Saglasno planovima američke ambasade, u projektima će biti uključeni i stanovnici Mađarske, rođeni nakon 1985. godine, omladina, lideri zajednica, biznismeni i korisnici društvenih mreža.

Televizija RT podseća da je poljski Institut za međunarodne odnose pri Vladi u februaru predložio da se sprovede medijska kampanja o događajima iz Drugog svetskog rata, kako bi se formiralo određeno javno mnjenje.

Ciljana publika su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, gde je, prema rečima analitičara, "stanovništvo do danas ubeđeno da je Crvena armija igrala ulogu oslobodioca".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija