• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

30.04.2020

21:47

VLADA POPUSTILA MERE! SAMO U JEDNOM DANU POJELI 60.000 PICA, narudžbina je bilo toliko da su morali da prave listu čekanja!

Vesti

VLADA POPUSTILA MERE! SAMO U JEDNOM DANU POJELI 60.000 PICA, narudžbina je bilo toliko da su morali da prave listu čekanja!

Podeli vest

Samo u jednom danu Napolitanci su naručili i pojeli 60 hiljada pica, nakon što je italijanska vlada, u okviru popuštanja mera zabrane zbog epidemije, odobrila da picerije mogu da dostavljaju jelo na kućnu adresu

Narudžbina je bilo toliko da su picerije morale da prave listu čekanja, a najtraženije su bile pica "Margerita" i "Marinara", koje su i najjednostavnije po sastavu.

Impresivan rezultat, cak i za Napolitance, utoliko više, što je radilo između 30 i 40 odsto ukupnog broja picerija u gradu, pekle su samo one koje su uspele na vreme da dezinfikuju radni prostor, posle odluke da je rad picerija ponovo dozvoljen pre dva dana.

Iz Napulja je i vest da je lokalni vlasnik picerije Eriko Porcijo (Errico Porzio) pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom "Jedna korona pica". Cilj akcije je da se svaki dan isporuči najmanje 50 pica pojedincima ili porodicama koje nemaju para.

Pica, jedno od najpoznatijih svetskih "brzih jela", je bila jelo siromašnih u južnoj italijanskoj pokrajini Kampanja.

Prema nekim istoričarima pica je rođena još u vreme antičkog Rima, kada su vojnicima koji su ratovali za carstvo, davali brašno, i još neke namirnice, a oni su se morali sami da se snađu kako da od toga što dobiju naprave jelo.

Testo pice bilo je za njih zamena za posudu, tanjir iz kojeg su jeli. Svetsku slavu pica je stekla u Americi, osamdesetih godina, gde su je se sjetili i poceli praviti i prodavati siromašni italijanski emigranti.

Foto: Pixabay

Osamdesetih godina "kao slavna", pica se vratila u domovinu. Picerije su postale omiljeno mesto porodicnog izlaska na rucak, i od prvih najjednostavnijih i po sastojcima najsiromašnijih, lista pica se proširila na vise od stotinu.

Gotovo svaka italijanska regija ima neku svoju, posebnu picu.

To je jelo koje se jede gotovo svugde u svetu, ali dobri poznavaoci tvrde da onome ko jednom okusi picu u Napuplju, vise ni jedna neće biti dovoljno dobra ni ukusna.

Specifičnost joj daje testo, koje mora biti u isto vreme tanko, hrskavo, ali ne i tvrdo, a sastojci samo dodaju, ili oduzimaju, ukus i kvalitet ovom jelu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija