• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

05.05.2020

14:53

A SAMO ŠTO SU UKINULI MERE ZABRANE: Veći deo Francuske u CRVENOM ALARMU zbog insekta koji prenosi Denga i Zika virus! (FOTO)

Vesti

A SAMO ŠTO SU UKINULI MERE ZABRANE: Veći deo Francuske u CRVENOM ALARMU zbog insekta koji prenosi Denga i Zika virus! (FOTO)

Podeli vest

Skoro 65 procenata Francuske bilo je u stanju pripravnosti zbog najave još jedne invazije agresivnog tigrastog komarca, poznatog nosioca denga groznice, čikungunje i virusa Zika.

Dok se Amerika sprema za svoju invaziju "stršljena ubica", ukupno 57 od 101 regija u Francuskoj nalazi se u crvenom upozorenju dok se horde tigrastih komaraca stvaraju u zemlji, baš kada se građani pripremaju da se vrate na posao 11. maja nakon višenedeljne zabrane kretanja zbog koronavirusa.

Još 10 regija nalazi se pod narandžastom uzbunom, jer stručnjaci predviđaju da će Francuska do 2030. biti u potpunosti kolonizovana.

Ovaj Insekt je počeo da osvaja Evropu početkom 2000-ih, ulazeći u Francusku 2006. Oko 22 slučaja denge i 31 slučaj čikungunje zabeleženi su od 2010., za šta se verovalo da su prvi autohtoni slučajevi zaraze nekadašnjim tropskim bolestima.

- Jednom kada se instalira u okrugu, praktično je nemoguće osloboditi se tigrastog komarca - upozorilo je prethodno Ministarstvo zdravlja.

Takozvani tigrasti komarac, zbog svojih belih pruga na telu i nogama, obožava toplotu i vlagu, ali i više voli ljudsku krv nego krv životinja. Iako se smatra agresivnim, lako ga je "spljeskati" zbog nespretnog leta navodi sajt Moskito voč.

Ujed tigrastog komarca je jako bolan i nakon njega se pojavljuje crveni trag koji žrtvu svrbi, i koji može da dovede do zaraze a čiji su simptomi povećana temperatura, glavobolja i bol u telu, konjuktivitis i iscrpljenost.

Ali, postoje i dobre vesti! Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da komarci ne prenose koronavirus.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija