• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/express.co.uk/

07.05.2020

07:01

UZNEMIRUJUĆI ZNACI U JELOUSTONU! Mnoge je uplašila serija od 134 zemljotresa oko supervulkana... IMA LI RAZLOGA ZA STRAH OD KATASTROFE? (VIDEO)

Vesti

UZNEMIRUJUĆI ZNACI U JELOUSTONU! Mnoge je uplašila serija od 134 zemljotresa oko supervulkana... IMA LI RAZLOGA ZA STRAH OD KATASTROFE? (VIDEO)

Podeli vest

Zabrinuti građani oglasili su se i na društvenim mrežama, podsećajući na mračna predviđanja o razornoj erupciji supervulkana koja bi mogla da se dogodi

U oblasti supervulkana Jelouston prošlog meseca zabeležena su 134 zemljotresa, uključujući nizove od po 20-ak podrhtavanja vezanih u jedan kontinuirani potres, zabeležio je Američki geološki zavod (USGS). Da li ovakva seizmička aktivnost može da bude znak da se Jelouston probudio?

Ovaj vulkan nazvan je „tempiranom bombom“ od strane geologa koji predviđaju da bi supervulkan mogao ponovo da se aktivira i izazove katastrofu globalnih razmera.

Smešten na severozapadu SAD-a, Jelouston je imao najmanje tri velike erupcije u poslednja tri miliona godina. Iako su naučnici sigurni da vulkan neće eksplodirati za našeg života, mnogi se i dalje plaše još jedne kataklizme. 

 

 

Najjači zemljotresi proteklog meseca dosegli su magnitudu 1,9 po Rihteru, a USGS je takođe pratio "roj" od 20 zemljotresa 6,5 km jugoistočno od gejzirskog basena Vest tamb.

USGS je upozorio: "Tokom aprila 2020. godine, seizmografske stanice Univerziteta u Juti, odgovorne za rad i analizu seizmičke mreže Jeloustona, locirale su 134 zemljotresa u regionu Nacionalnog parka. Najveći događaj bio je mali zemljotres magnitude 1,9 Rihtera koji se nalazio osam milja severno od Zapadnog Jeloustona u državi Montana, 3. aprila u 21.27. Roj od 20 zemljotresa jačine magnitude od 0,2 do 1,5 dogodio se oko 6,5 km jugoistočno od Vest tamba tokom 12. do 13. aprila.

Zabrinuti građani oglasili su se i na društvenim mrežama, podsećajući na mračna predviđanja o razornoj erupcija supervulkana koja bi mogla da se dogodi.

 

 

Tome su doprinel potresi ne samo u Nacionalnom parku Jelouston, već i širem području američke države Ajdaho na čijoj teritoriji se jednim delom prostire Nacionalni park Jelouston.

Prvog aprila snažni zemljotres jačine 6,5 po Rihterovoj skali pogodio je Ajdaho, a ova seizmička aktivnost navela je mnoge da veruju potres da može da pokrene vulkansku erupciju u Jeloustonu. Međutim, seizmolozi su ubrzo stavili javnosti do znanja da zemljotresi neće pokrenuti vulkansku erupciju, već će prouzrokovati promene u ponašanju gejzira.

"Uvek postoje glasine da se sprema erupcija Jeloustona. Zemljotresi ne pokreću erupcije. Oni ne pokreću vulkansku aktivnost. Ali mogu pokrenuti promene u ponašanju gejzira. Dakle, ono što se verovatno dešava je da su plitki kanali koji napajaju vruće izvore i gejzire napukli od potresa i to uzrokuje da topla voda nađe druge puteve ", rekao je Majkl Poland, geofizičar koji radi u USGS-u.

USGS je smirio javnost i saopštenjem da su "ovakvi zemljotresi uobičajeni i predstavljaju otprilike 50 procenata ukupne seizmičkog potencijala u regionu Jeloustona".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija