• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.05.2020

23:30

KAO LOŠ AKCIONI FLM! Neuspeli atentat usred pandemije koronavirusa, TRAMP POKUŠAO DA UBIJE MADURA

Vesti

KAO LOŠ AKCIONI FLM! Neuspeli atentat usred pandemije koronavirusa, TRAMP POKUŠAO DA UBIJE MADURA

Podeli vest

Vojska Venecuele ubila i pohapsila američke plaćenike, koji su prerušeni u ribare pokušali da iz Kolumbije dođu do Venecuele. Među privedenima su dva bivša američka specijalca, koji su kao organizatora akcije imenovali telohranitelja predsednika SAD

Američki predsednik Donald Tramp pokušao je da ubije lidera Venecuele Nikolasa Madura! Atentat nije uspeo jer je venecuelanska vojska ubila i pohapsila američke plaćenike, koji su, prerušeni u ribare, iz Kolumbije pokušali da preko mora dođu do Venecuele. Među uhapšenima su dvojica bivših američkih vojnih specijalaca, koji su priznali da im je zadatak bio da ubiju Madura, a kao organizatora cele akcije imenovali su Trampovog telohranitelja.

Pokvario im se brod

Pokušaj atentata dogodio se u nedelju, a sva je prilika da nije uspeo zbog toga što je loše isplaniran. Prema navodima venecuelanskih vlasti, skoro 60 plaćenika u petak uveče krenulo je iz Kolumbije ka Venecueli u dva broda. Plan je bio da se prerušeni u ribare iskrcaju u obalskom gradu La Gvaira, nedaleko od venecuelanske prestonice Karakasa.

Amerika odgovorna

Vlada Sjedinjenih Država je u potpunosti odgovorna za ovaj neuspeli napad
Nikolas Maduro

 Međutim, motor jednog od čamaca, u kojem su bila i dvojica američkih specijalaca, pokvario se na pučini, te je akcija obustavljena. Taj brod pokušao je da se domogne obale, međutim usput im je nestalo i goriva. Sumnjivi čamac primetili su venecuelanski ribari i o tome odmah obavestili policiju, koja je informacije prenela vojsci. Venecuelanski specijalci su zatim brodovima presreli pokvareni čamac, odakle su američki plaćenici pucali na njih. U razmeni vatre ubijeni su svi koji su bili na brodu, osim 13 osoba, koje su uhapšene i odvedene u Karakas. Vojska je na čamcu zaplenila veliku količinu oružja, municije i druge vojne opreme.

Prilikom saslušanja uhapšenih, ispostavilo se da su dvojica američki državljani i bivši vojni specijalci - Luk Denman i Ajran Beri. Jedan od njih, nije navedeno koji, već godinama je zaposlen u američkoj Agenciji za borbu protiv narkotika (DEA). Ostali uhapšeni su plaćenici iz Kolumbije i dezerteri iz venecuelanske vojske.

Tramp se pravi lud

Predsednik SAD Donald Tramp negirao je da je njegova administracija na bilo koji način umešana u neuspeli napad u Venecueli. Kad je reč o uhapšenim američkim državljanima u Venecueli, Tramp je rekao da se to još istražuje.
- Saznaćemo o čemu se radi. Tek smo čuli za to - rekao je Tramp.

Dvojica državljana SAD priznala su da je mozak cele operacije bio Džordan Gudro (43), bivši pripadnik "zelenih beretki", specijalnih snaga američke vojske. U pitanju je čovek koji se sada bavi obezbeđenjem, a pružao je usluge Trampu na mitinzima u Šarlotu u oktobru 2018, kao i u Hjustonu krajem aprila ove godine, samo četiri dana pre neuspele operacije u Venecueli. Firma za obezbeđenje "Silverkorp", u kojoj Gudro radi, na svom sajtu navodi da je zadužena za međunarodno obezbeđenje predsednika SAD i sekretara odbrane.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je krajnja meta američkih plaćenika bio on.

- Cilj je bio da ubiju predsednika Venecuele - istakao je Maduro.

Teroristička agresija

On je uhapšene nazvao terorističkim plaćenicima i za napad okrivio Trampa, lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida i susednu Kolumbiju.

- Vlada Sjedinjenih Država je u potpunosti odgovorna za ovaj neuspeli napad. Venecuela ovime obaveštava međunarodnu zajednicu o novoj plaćeničkoj i terorističkoj agresiji. Ona je organizovana na teritoriji Kolumbije, a planirali su je američki agenti. Time su izveli napad na mir, demokratiju i suverenitet Venecuele - naglasio je Maduro.

Ovaj incident dogodio se godinu i četiri meseca nakon što je Gvaido, uz podršku Trampa i njegovih zapadnih saveznika, sam sebe proglasio za predsednika Venecuele. Lider opozicije pokušao je da izvede krvavi prevrat u Venecueli u januaru 2019, ali mu to nije uspelo jer je vojska stala na Madurovu stranu. Od tada Gvaido pokušava na silu da preuzme vlast, ali mu to zasad nije pošlo za rukom, čak ni uz pomoć Amerike. Zato je Tramp u martu Madura proglasio šefom narko-kartela i optužio ga da želi da preplavi SAD kokainom. Tada mu je ucenio glavu na čak 15 miliona dolara.

 

Unajmio ih Gvaido za 212 miliona dolara

Prema navodima zapadnih medija, plaćenike za Madurovo ubistvo unajmio je lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido. U javnost je procureo ugovor koji je Gvaido sklopio sa firmom "Silevrkorp", za koju rade američki specijalci. Na tom dokumentu vidi se njegov potpis, kao i to da je platio 212 miliona dolara za neuspelu operaciju.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠOK OTKRIĆE! RUSKI SPECIJALCI SPREČILI INVAZIJU NA VENECUELU! Pentagon je računao na sve, osim na njih! BILA JE TO KOBNA GREŠKA!
Planeta

ŠOK OTKRIĆE! RUSKI SPECIJALCI SPREČILI INVAZIJU NA VENECUELU! Pentagon je računao na sve, osim na njih! BILA JE TO KOBNA GREŠKA!

Bivši američki vojnik specijalnih snaga preuzeo je odgovornost za neuspeli pokušaj invazije na Venecuelu, a u cilju svrgavanja predsednika Nikolasa Madura. S druge strane, sve je više informacija o nemerljivom doprinosu ruskih specijalaca koji se nalaze u Venecueli, a naročito koliko je ruski elektronski sistem osmatranja i nadgledanja učestvovao u ovoj odbrambenoj operaciji

06.05.2020

20:18

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija