• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2020

13:48

TURSKA TAKTIKA ZA SPAS PRIVREDE! Povećavaju carine i otežavaju uvoz za ovu vrstu robe

Vesti

TURSKA TAKTIKA ZA SPAS PRIVREDE! Povećavaju carine i otežavaju uvoz za ovu vrstu robe

Podeli vest

Turska će otežati uvoz roba, osim strateških proizvoda i onih koji se ne mogu proizvesti na domaćem tržištu, izjavio je jučer ministar finansija Berat Albayrak, nakon što je Ankara uvela dodatne carine na stotine proizvoda

- Uvoz neće biti lak, prednost dajemo domaćoj proizvodnji - kazao je ministar najavivši da će Ankara provoditi dugoročne programe sufinansiranja za industrijski sektor.

Snažan pad izvoza tokom pandemije koronavirusa doveo je do ponovne zabrinutosti zbog spoljnotrgovinskog bilansa Turske, dok je pad rezervi Centralne banake dodao je zabrinutost zbog nemogućnosti Turske da servisira spoljni dug.



Nove mere govore kako se Turska okreće pritisku na uvoz kako bi kompenzovala rizike spoljnog duga, kao i korake prema "mekoj kontroli kapitala", rekao je analitičar Jason Tuvey.

Ankara je u sredu uvela dodatne carine do 30 odsto na uvoz više od 800 predmeta, uključujući mašine za rad i poljoprivredu, a prošle sedmice najavile je dodatne carine na desetine robe do 30 odsto.

Turski trgovinski deficit povećao se u aprilu za 13,4 odsto na 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao više od 40 posto. Deficit tekućeg računa naglo se povećao na 4,92 milijarde dolara u martu, podaci su Centralne banke.

Albayrak je također kazao i kako će Turska učinkovitije sprovoditi zamene s drugim valutama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija