• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.06.2020

07:28

(VIDEO) OVO JE JEDAN OD NAJNEOBIČNIJIH GRADOVA U RUSIJI u kojem se ispredaju priče o Srbiji i  ČUDOTVORNOJ SRPSKOJ IKONI

Vesti

(VIDEO) OVO JE JEDAN OD NAJNEOBIČNIJIH GRADOVA U RUSIJI u kojem se ispredaju priče o Srbiji i ČUDOTVORNOJ SRPSKOJ IKONI

Podeli vest

Ovo je jedan od najneobičnijih gradova u Rusiji!

Joškar Ola – prestonica Republike Marij El, jedan je od najneobičnijih ruskih gradova, a u njemu se čak mogu čuti i priče iz srpske istorije, ali i legenda o tome kako je iz Hilandara na marijsku zemlju stiglo pravoslavlje.

Ovaj grad se nalazi u centru evropskog dela Rusije, na oko 760 kilometara od Moskve. Pre više od četiri veka grad je osnovao ruski car Fjodor Prvi Zvonar, sin Ivana Groznog, a poslednjih godina grad se pretvorio u muzej arhitektonskih replika, pa ga danas nazivaju „Evropom u srcu Rusije“. 

 

 

Meštani pričaju da se u poslednjih desetak godina grad promenio do neprepoznatljivosti. Sam centar grada uređen je kao mala Evropa — ovde se istovremeno mogu videti Venecija, Firenca, Amsterdam i Briž, ali i Moskva i Sankt Peterburg. 

U Joškar Oli se mogu čuti i priče iz srpske istorije, koje je lokalno stanovništvo začinilo svojim legendama. Zato se na zdanju Nacionalne umetničke galerije nalazi sat sa kompozicijom na kojoj je predstavljen Hilandar i najpoštovanija ikona u srpskom narodu — ikona Bogorodice Trojeručice, koju su žitelji Damaska podarili Srbiji. Sveti Sava ju je doneo iz Damaska u Srbiju, gde se ona nalazila sve dok Turci nisu napali zemlju.

 

 

Da bi je spasili, srpski monasi su stavili ikonu na magarca koji je prošao kroz turski vojni logor i tako su je spasili. Ali, on se nije zaustavio, nego je stigao na teritoriju Grčke, u čuveni manastir na Svetoj Gori, gde se do danas nalazi ova ikona Bogorodice Trojeručice, a potom je u ovom gradu smišljen nastavak te priče — iz tog atonskog manastira ponovo izlazi magarac i donosi nam ovde, na marijsku zemlju, pravoslavlje. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#2014г

Објава коју дели Yoshkar ola (@_yoshkar_ola) дана 26. Апр 2017. у 3:53 PDT

 

U Republici Marij El raspoređen je veliki broj najsavremenijih raketnih sistema, kao i raketna vojska strateške namene, čiji je jedan od glavnih zadataka odbrana Moskve u slučaju agresije na zemlju. 

Ovde se danas mogu čuti i priče da se Joškar Ola svojevremeno nalazila na američkoj listi 30 gradova na koje bi u slučaju rata između Amerike i Sovjetskog Saveza trebalo prvo izvršiti napad. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija