• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/The War zone

09.06.2020

10:26

DRON SAMOUBICA HIPERZVUČNE BRZINE! Otkriven novi američki vojni projekat kojim će udariti na protivnike! (VIDEO)

Vesti

DRON SAMOUBICA HIPERZVUČNE BRZINE! Otkriven novi američki vojni projekat kojim će udariti na protivnike! (VIDEO)

Podeli vest

Pentagon je prošle godine testirao novi model drona, poznatijeg kao "dron samoubica koji će hipersoničnom brzinom stići do cilja

Od tada je projekat predat američkoj vojsci na dalji razvoj. 

- Vintadž Rejser poseduje naprednu sposobnost za progon ciljeva koji su od interesa - stoji u kratkoj belešci o projektu u Pentagonovom zahtevu za budžet 2021. godinu.

- Projekat je uspešno potvrdio aerodinamički dizajn testiranjem u tunelu i integrisao podsistem za navođenje ciljanih kinetičkih efekata pre nego što je kulminirao testom leta FI 2019. Dokumentacija i prototipske tehnologije prebačene su u američku vojsku radi dodatnog razvoja i nabavki.

Foto: Printscreen/Pentagon

Testovi ukazuju da "Vintadž Rejser" ima mogućnost da postigne svoj cilj hipersoničnim brzinama, definisanim iznad 5 Maha. Nije jasno kako" dron samoubica" stiže do ciljanog područja ovim brzinama, ali se verovatno radi o letu poput balističke rakete.

Hipersonična krstareća raketa koja za pogon koristi sistem za sagorevanje vazduha mogla bi biti druga opcija, ali to se čini manje verovatnim imajući u vidu visoku cenu i složenost povezanih sa tim tipovima oružja i njihovim trenutnim razvojnim stanjem. Iz dokumenata o budžetu Pentagona takođe nije jasno da li je Kancelarija ministra odbrane obavila kompletan test leta celokupnog sistema ili samo komponentu letećeg nadzornog oružja.

 

 

Ulaganje u hipersonična oružja je po svojoj prirodi izuzetno isplativo na osnovu njihove velike brzine, kao i njihovih generalno ravnih putanja atmosferskog leta i visokog stepena manevrisanja. To im omogućava da prodru kroz guste integrisane vazdušne odbrane. To ih čini idealnim za vremenski osetljive napade, kao i za angažovanje inače kritičnih ciljeva u ratnim oblastima, jer protivnici imaju malo vremena da se premeste ili na neki drugi način prikriju ili čak pokušaju da obore neprijateljsko oružje.

Uloga hipersoničnih raketa nije zanemarljiva, ali "dron samoubica" ima svojih prednosti, a to je manji opseg vidljivosti za radare, let na niskim visinama, manje infracrveno zračenje...

Sa dvosmernom satelitskom vezom za podatke, moguće je da se "dron samoubic"a vrati u bazu, ili da se odluči tačan momenat kada će pogoditi metu. Sa druge strane, može pratiti mete koje se kreću i da operator izabere prioritetniji cilj. Može se izbeći i koleteralna šteta tako što bi se odustalo od napada ukoliko se proceni da su civili izloženi riziku. Procenjuje se da bi njihova cena bila između 100.00 i 200.000 američkih dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija