• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2020

11:36

TRAMP SMISLIO KAKO DA BACI KINU NA KOLENA, A ONDA JE AZIJA REKLA - NE! Kako je propao manevar Pentagona da postavi rakete oko kineskih granica!

Vesti

TRAMP SMISLIO KAKO DA BACI KINU NA KOLENA, A ONDA JE AZIJA REKLA - NE! Kako je propao manevar Pentagona da postavi rakete oko kineskih granica!

Podeli vest

Vašington se povukao iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa i sada pokušava da postavi rakete na Tihom okeanu, pozivajući regionalne, kao i stare saveznike iz Drugog svetskog rata da dozvole njihovo postavljanje, ali za sada niko nije zainteresovan da provocira Kinu

Guverner japanske teritorije na kojoj Pentagon razmišlja o postavljanju raketa koje mogu da ugroze Kinu ima poruku za Sjedinjene Države: "Ne na mom ostrvu!"

Deni Tamaki, guverner Okinave, za "Tajms" je rekao da se "čvrsto protivi toj ideji", a ni stanovništvo ostrva nije zainteresovano da ih Amerika označi kao metu za kineske rakete.

Otkako je Tramp prošle godine povukao SAD iz 33-godišnjeg ugovora o naoružanju, Pentagon je objavio planove za postavljanje stotina ne-nuklearnih bojevih glava u Aziji.

Iako je Tramp tvrdio da samo želi da postigne bolji sporazum, računajući da je prethodni zastareo, nije računao na nove tehnologije koje ne poseduje samo Moskva, već i Kina.

Američki stručnjak Mark Sleboda objašnjava da se Amerika zapravo nije povukla iz sporazuma zato što je Rusija navodno kršila sporazum, već zato što je to bio izgovor kako bi postavili svoje rakete na ostrva blizu Kine kako bi zatvorile "raketni jaz" i bile spremne za sukob kraj kineske obale.

Ispostavlja se da je tumačenje ovog američkog vojnog stručnjaka tačno jer se upravo tako i odigrava plan Pentagona, sa jednim problemom na koji očigledno nisu računali: Niko ne želi američke rakete na svom tlu u Aziji! 

Pentagon je planirao da za naoružavanje ovih ostrva izdvoji više desetina milijardi dolara, što je budžet daleko veći od onog koji izdvajaju za Bliski istok.

U međuvremenu, američki saveznici poput Australije i Filipina već su se uputili jasno "NE" ideji da im Amerikanci vršljaju po teritoriji i postavljaju raketne sisteme kojima bi ratovali sa Kinom. Južna Koreja je čak i za Amerikance previše "provokativna teritorija" zbog tenzija sa Pjongjangom, tako da ona do sada i nije spadala u deo plana o raspoređivanju raketa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija