• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2020

10:40

KURC O NOVOM BUDŽETU EU: Rešenje na dohvat ruke, ako postoji spremnost

Vesti

KURC O NOVOM BUDŽETU EU: Rešenje na dohvat ruke, ako postoji spremnost

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da se rešenje za novi budžet Evropske unije nalazi "na dohvat ruke", ukoliko postoji spremnost za to


"Ako postoji želja, moguće je u svako vreme postići dogovor", naglasio je on u obraćanju Odboru za pitanja EU austrijskog parlamenta.


Istovremeno je kazao da postoji veća potreba za diskusijom fonda za obnovu koji je predložila Evropska komisija. Odbor za EU održan je jutros povodom vanrednog Samita EU koji je zakazan za iduću nedelju u Briselu.

Na prvom "fizičkom" sastanku od početka koronavirus krize lideri EU razgovaraće o planu za obnovu.

Evropska komisija želi povećan budžet, kao i uzimanje novca sa tržišta kapitala za fond za obnovu koji bi bio „težak“ 750 milijardi evra.


Kurc je ocenio da će predsednik Saveta EU Šarl Mišel predložiti "blago redimenzionirani" budžet EU.

"Obim će biti manji i to je pozitivno za zemlje neto-uplatnice kao što je Austrija. Raduje me što postoji pomeranje u tom pravcu", kazao je on.

Kurc je rekao da još postoji velika razlika po pitanju Fonda za obnovu, odnosno u kom obliku će biti pružana pomoć.

Kazao je da južnoevropske zemlje ne žele gotovo nikakve kriterijume za dobijanje novca, ali Austrija, kao i još tri zemlje, traže kriterijume kao što su zaštita klime, spremnost na reforme i vladavina prava.

Kurc ne smatra svrsishodnim da se novac daje za popunjavanje budžeta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija