• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.07.2020

10:28

DOBAR REZULTAT ZA EU I AUSTRIJU! Kurc zadovoljan ishodom dogovora!

Vesti

DOBAR REZULTAT ZA EU I AUSTRIJU! Kurc zadovoljan ishodom dogovora!

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zadovoljan je ishodom Samita EU o višegodišnjem budžetu Unije i fondu za obnovu posle korona virus krize, koji ocenjuje kao dobar rezultat za EU i za Austriju

- Sadržajem dogovora sam izuzetno zadovoljan. Postigli smo dobar rezultat za EU, a i dobar rezultat za Austriju - naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

Rekao je da je postignut dogovor o finansijskom okviru i o "odgovarajućoj reakciji na korona krizu".

Austrija i "štedljive zemlje" (Nizozemska, Švedska i Danska) sukobile su se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji su zahtevali veća sredstva, bez uslovljavanja, za države članice koje su teško pogođene aktuelnom krizom.

Kurc kaže da je snažna saradnja "štedljivih država" dovela do ispunjenja njihovih brojnih zahteva.

Kao primer, Kurc je naveo redimenzioniranje budžeta EU u odnosu na prvi nacrt, investicije u budućnost, vremenski ograničeni fond za obnovu.

Naglasio je da je dogovoreno da Fond bude samo jednokratni instrument, a ne početak zajedničkog zaduživanja ili dužničke unije.

Kurc je objasnio da je dogovoreno da sredstva iz fonda moraju pre svega biti upotrebljena za ulaganja u zaštitu životne sredine, digitalizaciju i reforme.

- Obezbeđena je i kontrola upotrebe sredstava po veoma strogim mehanizmima. U slučaju sumnje u nepropisno korišćenje isplata može odmah biti obustavljena - objasnio je on.

Takođe se pohvalio i "popustom" koji je Austrija dobila, odnosno povećan je sa 137 miliona na 565 miliona godišnje.

- Sve u svemu postignuti dogovor je paket sa kojim u Austriji možemo biti jako zadovoljni - poručio je Kurc nakon višednevnih teških pregovora u Briselu.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 miljarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 miljardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Ovaj fond će biti finasiran zajedničkim zaduživanjem EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kurtijev teror ne prestaje! Slađanu Trajkoviću produžen pritvor
Politika

Kurtijev teror ne prestaje! Slađanu Trajkoviću produžen pritvor

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva meseca meru sudskog pritvora Slađanu Trajkoviću iz Severne Mitrovice, koga Specijalmo tužilaštvo iz Prištine tereti da je navodno izvršio krivično delo "Ratni zločina protiv civilnog stanovništa", potvrdio je za Kosovo onlajn njegov advokat Dejan Vasić.

08.07.2024

11:31

Sigurnost cena poljoprivrednih proizvoda je od presudnog značaja za srpski agrar! Momirović: Poljoprivednicima moramo obezbediti predvidivost!
Politika

Sigurnost cena poljoprivrednih proizvoda je od presudnog značaja za srpski agrar! Momirović: Poljoprivednicima moramo obezbediti predvidivost!

Zajedničkim aktivnostima sa Produktnom berzom Novi Sad obezbedićemo predvidivost za naše poljoprivrednike. Poljoprivrednicima je dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još uvek na njivi u samoj fazi proizvodnje, istakao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon održanog sastanka.

08.07.2024

11:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija