• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2020

15:15

"TI ODMETNICI MORAJU BITI ZAUSTAVLJENI" Zarif: Amerikanci su rizikovali da izazovu katastrofu, njihovo objašnjenje je neubedljivo! (VIDEO)

Vesti

"TI ODMETNICI MORAJU BITI ZAUSTAVLJENI" Zarif: Amerikanci su rizikovali da izazovu katastrofu, njihovo objašnjenje je neubedljivo! (VIDEO)

Podeli vest

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su rizikovale da izazovu katastrofu kada su dva američka borbena aviona presrela iranski putnički avion iznad sirijskog vazdušnog prostora

- SAD su uznemiravale planirani civilni let dovodeći u opasnost nevine putnike, navodno da bi zaštitile svoje okupatorske snage", napisao je Zarif na Tviteru, dodajući da "ti odmetnici morju da budu zaustavljeni".

On je odbacio objašnjenje SAD da su avioni samo sprovodili vizuelni nadzor kao neubedljivo i neopravdano.

Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog vazdušnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao da promeni visinu letanja kako bi izbegao sudar, a ovaj manevar izazvao je lakše povrede nekolicine putnika.

 

 

Zvanična državna novinska agencija Irana IRIB najpre je saopštila da iranski putnički avion presreo jedan izraleski avion, ali je kasnije saopštila da je reč o dva američka aviona, prema navodima samog pilota.

On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže bezbednu distancu, kada su se oni identifikovali kao Amerikanci.

Iranski avion kompanije Mahan er leteo je iz Teherana za Bejrut, gde je bezbedno sleteo, potvrđeno je za Rojters.

Agencija ocenjuje da će incident najverovatnije dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država.

Izrael i SAD već duže optužuju Mahan er da prenosi oružje za gerile povezane sa Iranom koje se bore u Siriji i drugim zemljama.

SAD su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprevozniku, a tenzije između SAD i Irana produbljene su 2018. godine, kada je Tramp napustio Sporazum o nukelarnom naoružanju sa šest svetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija