• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.08.2020

13:30

UNIŠTENA PLUĆA PLANETE! Za 24 sata u Amazoniji zabeleženo više od 1.000 požara (VIDEO)

Vesti

UNIŠTENA PLUĆA PLANETE! Za 24 sata u Amazoniji zabeleženo više od 1.000 požara (VIDEO)

Podeli vest

Uprkos uvedenim merama, broj požara u brazilskoj amazonskoj regiji i dalje raste, pokazuju zvanični podaci

U devet brazilskih država koje graniče s amazonskim bazenom, broj požara porastao je za više od 20 odsto u julu u poređenju s istim mesecom prošle godine, a te podatke objavio je nacionalni Institut za istraživanje svemira Inpe.

Institut navodi da je u julu ove godine registrovano 6.804 požara, u poređenju sa 5.318 u julu prošle godine. Zvaničnici se plaše da bi 2020. mogla biti još i gora od 2019. za prašume u Brazilu.

Samo u četvrtak sateliti su snimili 1.007 požara u Amazoniji, što brazilski "Grinpis" naziva negativnim 15-godišnjim rekordom za dan u julu.

Aktivista "Grinpisa" Romulo Batista rekao je da zabrana spaljivanja rastinja zvaničnom uredbom neće funkcionisati sve dok ne bude pojačan nadzor u tom polju.

Sredinom jula ministar životne sredine Rikardo Sales i predsednik Žair Bolsonaro zabranili su spaljivanje rastinja u amazonskoj regiji i u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svetu, na 120 dana.

Desničarski populista Bolsonaro podržava ekonomsko iskorišćavanje Amazonije. Žestoko je kritikovan zbog razornih požara u Amazoniji prošle godine.

Optužuju ga da prihvata razaranja radi otvaranja novih područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Amazonija je najveća svetska prašuma i naučnici upozoravaju da je ključna odbrana protiv klimatskih promena jer apsorbuje gasove staklene bašte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija