• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2020

10:21

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA! Nakon 32 godine traganja, pronašli nešto što je ZAPANJILO SVET

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA! Nakon 32 godine traganja, pronašli nešto što je ZAPANJILO SVET

Podeli vest

Biblijsko selo koje se spominje kao mesto gde je Isus učinio neka od svojih najpoznatijih čuda zaista postoji, a njegove se ruševine nalaze samo kilometar od Galilejskog mora, smatraju arheolozi nakon zadnjih otkrića.

Oni misle da su identifikovali Vitsaidu koja je u Bibliji bila dom učenika Petra, Andrije i Filipa i gde je Isus nahranio 5000 ljudi s pet hlebova i dve ribe, hodao po površini jezera i vratio, nakon blagoslova, slepcu vid.

Arheolozi čak 32 godine rade na pronalaženju ovog izgubljenog grada, koji je po Bibliji Isus, zajedno s galilejskim gradovima Korozainom i Kafarnaumom, prokleo jer su stanovnici tih gradova ostali ravnodušni i nisu se pokajali, bez obzira na njegova čuda. Nakon godina arheoloških iskopavanja i istraživanja profesor Rami Arav kaže da nema nikakve sumnje da je mesto Et-Tell na Golanskoj visoravni, blizu ušća reke Jordan, mesto na kojem je bilo biblijsko selo. 
- Drevni izvori daju nam nekoliko ključnih tačaka za identifikaciju Vitsaide nalazi u Et-Tellu u skladu su s tim tačkama i uverili su ne samo mene već i druge stručnjake – rekao je Arav pozvavši se na rimskog istoričara Tita Josipa Flavija koji u svojim spisima opisuje lokaciju Betsaide. 
- On kaže da se grad nalazio u donjem Golanu blizu ušća reke Jordan u Galilejsko more - rekao je  Arav. Na istoj lokaciji je i mesto iskopavanja – Et-Tell. U Et-Tellu su istraživači otkrili i hram koji je bio posvećen Juliji, supruzi rimskog cara Avgusta što je, po  Aravu, još jedna od potvrda lokacije Vitsaide, prenosi Večernji list.

Foto: Bethsaida project

 

– Josip Flavije opisuje kako je Vitsaida kasnije napredovala do nivoa grada pa su je Rimljani preimenovali u Julias, upravo po ženi rimskog cara Avgusta – naglašava profesor Arav.
Ime Vitsaida u prevodu znači “kuća ribolova / lova”, a  Arav veruje da to potvrđuje tačnost lokacije. Naime, tvrdi da su ruševine u Et-Tellu nekad bile poznate kao Zer, što bi se takođe moglo prevesti kao Tzed, što je hebrejska reč koja znači i lov i ribolov. To je ime, veruje dr. Arav, na kraju pretočeno u Beit-tzed ili Vitsaidu. Ali prema biblijskom opisu Vitsaida je bila dostupna brodom direktno s Galilejskog jezera (zvanog i Galilejsko more), a Et-Tell je udaljen više od kilometar i po od same obale – što nije u skladu s biblijskim opisom.

Ali arheolozi smatraju da je mesto arheoloških istraživanja u prošlosti bilo bliže moru nego danas i da je obala bila bliže, što se promenilo zbog tektonskih poremećaja i promenom samog vodostaja u jezeru. 
– U osnovi je poznato kako je Galilejsko more tačno usred siroafričke depresije i da je sklono tektonskim pomeranjima– napominje  Arav. Dodaje da su istraživači otkrili i drevnu ribolovnu opremu u ruševinama naselja. 
U Bibliji stoji kako je Isus prokleo selo Vitsaidu upozoravajući stanovnike kako će se suočiti s gorom sudbinom od Sodome, grada koji je Bog, po Starom zavetu, uništio zbog nemorala. Iako nema dokaza da je Vitsaida doživela takav grozan kraj koji je Isus svojom kletvom predvideo, na kraju je ipak napuštena.

- Srećom Isus nije rekao kada će grad biti uništen - našalio se  Arav u izjavi britanskim medijima. 
- Dakle, u 4. veku mesto je napušteno i s vremenom su se zgrade pretvorile u ruševine  objasnio je on osvrnuvši se i na jednu drugu grupu arheologa koja je prošle godine objavila da je obližnje mesto El-Araj istinska Vitsaida. On veruje da je ono što su oni pronašli zapravo bivši vojni logor. 
- El-Araj je također izvanredno otkriće, ali to nije Vitsaida koja se spominje u drevnim izvorima. Jednostavno, mesto ne ispunjava uslove iz ranije spomenutih izvora koji opisuju Vitsaida ali se tamošnji nalazi savršeno uklapaju u opis vojnog logora – rekao je Arav. Naime, dve se lokacije u zadnje vreme spominju kao mesto nekadašnje Vitsaide – Et-Tell i El-Araj. One nisu međusobno preudaljene, oba se mesta nalaze blizu ušća reke Jordan u Galilejsko jezero. Ali za razliku od Et-Tella, El-Araj se nalazi na obali pa tamošnji istraživači stoga smatraju da je Vitsaida bila tamo, a ne na mestu koje istražuje profesor Rami Arav.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Brojni su fizicki dokszi o hristu sinu božijem time o b o g u

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija