• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.09.2020

14:50

VELIKO POVERENJE IZMEĐU DVE DRŽAVE! Ovako je Rusija pomogla Kini da postane NUKLEARNA SILA!

Vesti

VELIKO POVERENJE IZMEĐU DVE DRŽAVE! Ovako je Rusija pomogla Kini da postane NUKLEARNA SILA!

Podeli vest

Sovjetski Savez je, tokom 50-ih godina 20. veka, predao niz tehnologija Kini, koje su bile potrebne da se napravi kineska nuklearna bomba

Ovaj potez je ujedno bio i dokaz velikog poverenja dve države i njihovih naroda, izjavio je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije.

DA LI STE SPREMNI ZA NJEGOVU POBEDU?! Majkl Mur predviđa ko će pobediti na predsedničkim izborima u SAD!

MILOGORCI NEĆE MIRNO S VLASTI?! DPS poziva pristalice na miting, OSPORAVAJU VOLJU NARODA CRNE GORE!

Nariškin je u svom govoru tokom rusko-kineske video-konferencije, posvećene obeležavanju 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, podsetio da eksperti smatraju američko bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine ratnim zločinom.

- Nije tajna, da je američka demonstracija vojne sile u Hirošimi i Nagasakiju imala karakter nuklearne ucene, koja je bila usmerena protiv Sovjetskog Saveza. Sovjetska nauka i spoljna obaveštajna služba su prihvatili izazov i uskoro je Sovjetski Savez imao svoje nuklearno oružje, što je isključilo mogućnost nekažnjene agresije iz SAD - rekao je Nariškin.

Prvo sovjetsko atomsko naoružanje je testirano 29. avgusta 1949. godine.

- Kineski naučnici su bili upućeni u naš nuklearni razvoj, što je podrazumevalo i veći stepen poverenja naših država i naroda - naveo je on.

Sovjetski Savez i Kina su 15. oktobra 1957. godine potpisale sporazum koji je predviđao da se Kini predaju brojne tehnologije za izradu atomskog oružja. Za testiranje je bio izabran poligon Lob Nor.

Sovjetski naučnici su pomogli da se napravi i pusti u eksploataciju 1958. godine prvi kineski eksperimentalni atomski reaktor sa teškom vodom. U Kini je bio napravljen i eksperimentalni ciklotron (ciklotroni ubrzavaju naelektrisane čestice pomoću visokofrekventnog naizmeničnog napona). Oko 11.000 kineskih naučnika je prošlo obuku u Sovjetskom Savezu, dok su sovjetski naučnici radili u Kini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija