• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.09.2020

10:26

AMERIČKI VELIKI PAS NA KOLENIMA PRED RUSKIM MONSTRUMOM! Moskvi pošlo za rukom da napravi nešto oko čega se Ameri muče godinama, OVO POMERA GRANICE RATOVANJA! (VIDEO)

Vesti

AMERIČKI VELIKI PAS NA KOLENIMA PRED RUSKIM MONSTRUMOM! Moskvi pošlo za rukom da napravi nešto oko čega se Ameri muče godinama, OVO POMERA GRANICE RATOVANJA! (VIDEO)

Podeli vest

Ruski Fond za perspektivna istraživanja saopštio je da je uspešno završio prvu fazu programa državnog testiranja robotizovane platforme Marker

U avgustu ove godine počela je druga faza, a Ministarstvo odbrane sledeće godine treba da dobije gotovog robota.

Ova vest bi ostala neprimećena da šef Fonda za perspektivna istraživanja nije dao jednu principijelno važnu, ali neopreznu izjavu.

PENTAGON PRETI: Pokazaćemo Rusiji svu moć naše nuklearne modernizacije!

NATO KOBAJAGI BRINE ZA NAVALJANOG, A PO SVAKU CENU BI DA SE DOMOGNE RUSKOG TAJNOG RECEPTA! Stoltenberg otkrio karte, sada je trenutak da se pritisne Moskva i dobiju informacije o programu "novičok"!

Sjedinjene države su prve koje su pokušale da realizuju ideju i proizvedu kompaktnu robotizovanu pomoćnu platformu za vatrenu podršku pešadijskim jedinicama. Sa pravom se smatra da je najpoznatija među njima bio "Big dog" (Veliki pas), četvoronogi robot koji je proizvela kompanija "Boston dinamiks". Istraživanja su pokazala da su hodajući priključci po prohodnosti tri puta superiorniji od uobičajnih guseničara ili točkaša.

Ispostavilo se da su hodajuće robotizovane mašine po kompleksnosti konstrukcije i tehnici upravljana daleko složenije od klasičnih rešenja.

Međutim, utvrđeno je da je kod njih sistem upravljanja bio usko grlo. Upravljanje robotom pomoću daljinskog upravljača zahteva angažovanje jednog borca što značajno smanjuje efikasnost upravljanja.

Inženjeri "Boston dinamksa" tri godine su pokušavali da "nauče" svoje robote da razumeju ljudski glas i njegovu komandu. Sistem je u laboratorijskim uslovima manje-više dobro funkcionisao. Međutim, terenska ispitivanja koja su 2017. godine vršena na poligonima američke mornaričke pešadije bila su u potpunosti neuspešna.

Instrumenti jednostavno nisu mogli, zbog raznih šumova i smetnji, da prepoznaju komandirov glas i razumeju njegovu komandu. Od tada su Sjedinjene države stalno usavršavale delove robota koji su potom izbacili na tržište za civilne potrebe. Međutim, Amerikanci nisu mogli da ih "nauče" da prepoznaju glasovne komande.

Slušaj moju komandu!

Sa druge strane, i ruski fond za perspektivne investicije je radio na svom modelu robota koji bi bio uključen u sastav ruske armije. Pravi šok je bilo obaveštenje iz fonda da robot "sluša sve komande".

Zato su reči šefa Fonda za perspektivne investicije još interesantnije. On je, naime, rekao da je druga faza testiranja predstavljala proveru mogućnosti efikasnog komandovanja platformom "Marker" pomoću običnih glasovnih komandi isto kao što se komanduje ostalim borcima u jedinici.

Za sada se u otvorenim izvorima o ovome ne mogu pronaći detaljnije informacije, ali sve što je do sada rečeno upućuje na zaključak da, ako je stvar došla do finalnih državnih ispitivanja pred konačnu isporuku armijskim jedinicama, to znači da je prelazno, a time i terensko ispitivanje sistema komandovanja glasom bilo veoma uspešno. Prema tome, ruski inženjeri uspeli su da urade ono što Amerikanci nisu.

Dok "Boston dinamiks" pokušava da napravi svog "hodajućeg monstruma", ruski Fond za perspektivno istraživanja koncentriše se na suštinske stvari.

Ruski stručnjaci su za osnovu uzeli efikasnu koncepciju lake blindirane gusenične mašine i pretvorili je u pravog robota. Ranije se smatralo da "Marker" dobija ciljeve isključivo preko specijalizovane nišanske sprave koja je montirana na automatu. Sada se međutim zna da robot dobija komandu isto kao i živi vojnik.

Takođe treba istaći da "Marker" može da dejstvuje potpuno samostalno. Kada državna testiranja budu završena, biće potrebno da se utvrdi u kom će formatu vojska dobijati robote. 

U ovom trenutku razmatraju se dve varijante: Da po jedan "Marker" bude u sastavu motorizovanih streljačkih vodova, ili da se formiraju robotizovani streljački vodovi, po osam robota u svakoj četi.

Svaka varijanta ima svoje prednosti. Po svemu sudeći, ruska armija će tek sledeće godine doneti konačnu odluku nakon što budu završena terenska ispitivanja glasovnog interfejsa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amerikanac

pre 3 godine

Nemate vi pojma. Rusija ima BDP kao New York.

Aleksandar

pre 3 godine

Haha pa to nema veze... Možda Rusija ima i 12 puta manji BDP, ali može nešto efikasno napraviti za 20 puta manji novac!!! U Rusiji to uglavnom rade državne firme i troškovi izrade bilo kakvog tehnološkog čuda su mnogo manji, jer je u SAD sve u privatnim rukama i svi ti privatni interesi su višestruko napumpani, pa na njihovim projektima moraju zadovoljiti sve jako pohlepne privrednike koji učestvuju u projektu, koji zbog toga postaje preskup i nekonkurentan. Tako nije samo u industriji naoružanja i oružja, već i u svemirskoj industriji i u svim drugim bitnim industrijama. U SAD morate isfinansirati sve te pohlepne interesne grupe, koje su osnovni razlog zbog kojeg Amerika više ne može da drži korak sa jeftinijom konkurencijom sa istoka (Rusija i Kina). A previše imaju tih pohlepnika sa sve većom pohlepom... Kada odbijete deo koji oni nose od BDPa, onda vidite da ni američki BDP nije baš toliko veći od ruskog, kako se možda činilo na prvi pogled. Vredi precizno pogledati i računati!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija