• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.09.2020

08:35

SMRT NAJUTICAJNIJE ŽENE U AMERICI UVOD U VELIKI SUKOB! Šta sledi posle odlaska Rut Bejder Ginsburg?!

Vesti

SMRT NAJUTICAJNIJE ŽENE U AMERICI UVOD U VELIKI SUKOB! Šta sledi posle odlaska Rut Bejder Ginsburg?!

Podeli vest

Rut Bejder Ginsburg, sudija Vrhovnog suda i jedna od najuticajnijih žena u Americi, preminula je posle teške bolesti, čime je otvorena pozornica za još jedan sukob republikanaca i demokrata, ovaj put oko izbora njenog naslednika

Rut Bejder Ginsburg bila je druga žena izabrana da služi u Vrhovnom sudu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i jedna od ključnih ličnosti u borbi za prava žena.

Preminula je u svom domu u Vašingtonu u 87. godini od raka pankreasa, saopštio je Vrhovni sud SAD.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra Dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

Često je govorila kako su joj te godine, od kako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Američki predsednik Donald Tramp je, povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila „titana pravnih nauka“ i osobu „briljantnog uma“.

„Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika“, naveo je Tramp.

Rut Bejder Ginsburg je pred smrt navela da joj je najveća želja da niko ne bude postavljen na njenu funkciju dok se ne izabere novi predsednik SAD.


​Smrt Rut Ginsberg postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

„Senat će glasati o kandidatu predsednika Trampa“, najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.
Demokrate, međutim, smatraju da izbor naslednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sledeće godine, kako bi o upražnjenom mestu odluku doneo pobednik predsedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sledeću generaciju Amerikanaca, preneo je RTS, pozivajući se na američke medije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Pa, da li senat bira sudiju ustavnog suda ili predsednik... ili, možda negde piše u Ustavu da sudiju ustavnog suda bira predsedik ali ne trenutni predsednik nego neki budući predsednik tj. neki predsednik koji odgovra opoziciji a ne izabrani predsednik... ove demokratke iz SAD kao da su učili školu kod Marinike u Pančevu...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija