• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2020

11:27

AZERBEJDŽAN OTVARA PANDORINU KUTIJU! Koriste kasetne bombe, ranjen veliki broj civila! (FOTO/VIDEO)

Vesti

AZERBEJDŽAN OTVARA PANDORINU KUTIJU! Koriste kasetne bombe, ranjen veliki broj civila! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Azerbejdžan je upotrebio Sovjetske "Smerčove" i bombardovao grad Hadrut u regiji Nagorno Karabakha

Arcrun Oganisjan, predstavnik ministra odbrane Jermenije, objavio je danas na Fjesbuku da je Azerbejdžan upotrebio smerčove za bombardovanje Hadruta.

- Ranjen je veliki broj civila - napisao je Oganisjan.

Višecevni raketni bacač Smerč koristi kasetnu municiju koja je zabranjenoa konvencijom o Kasetnim bombama, međutim Azerbejdžan kao ni Jermenija nisu potpisnice ovog ugovora.

Iako se nisu obavezale ugovorom o Kasetnim bombama, korišćenje ovih projektila spada u kršenje Četvrte ženevske konvencije i zakona o zaštiti civila tokom rata.

 

 

BM-30 Smerč ili 9A52-2 Smerč-M je sovjetski teški višecevni bacač raketa. Sistem je napravljen u cilju uništavanja žive sile, oklopljenih vozila, neoklopljene mete u koncentracionim područjim, artiljerijskih baterija, komandnih štabova i skladišta minicije.

 

 

Sa njegovim razvojem započelo se u ranih 1980-ih, a u službenu upotrebu sovjetske vojske ušao je 1989 god. Kada je prvi put saznalo za njega na zapadu 1983 god, dobio je njihovu kodnu oznaku MRL 280mm M1983. Očeku je se da će ga u naoružanju zameniti novi sistem 9A52-4 Tornado.

Osnovno naoružanje čini raketa kalibra 300 mm. Broj nosača raketa koji se koriste zavisi od modela. Minimalan domet ovih raketa je 20, a maksimalan 90 km. Ovaj sistem je izvezen i u više zemalja, među kojima u Kinu, Indiju i Kuvajt.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija