• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.10.2020

07:25

U SVETU SE UPRAVO VODI BORBA ZA ZLATO OD MILIJARDU DOLARA! U igri su dva poznata imena, a ovo je GLAVNI KAMEN SPOTICANJA

Vesti

U SVETU SE UPRAVO VODI BORBA ZA ZLATO OD MILIJARDU DOLARA! U igri su dva poznata imena, a ovo je GLAVNI KAMEN SPOTICANJA

Podeli vest

Borba za venecuelansko zlato vredno milijardu dolara, uskladišteno u Banci Engleske, dobila je novi obrt.

Engleski Apelacioni sud ukinuo raniju presudu Višeg suda o tome koga Velika Britanija prepoznaje kao legitimnog predsednika Venecuele.

Apelacioni sud Engleske uvažio je žalbu Centralne banke Venecuele i ukinuo presudu Višeg suda u julu, kojom je utvrđeno da je britansko priznanje opozicionog lidera Huana Gvaida kao "privremenog legitimnog predsednika Venecuele" bilo konačno, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

Huan Gvaido

Centralna banka Venecuele tužila je u maju Banku Engleske kako bi povratila kontrolu nad zlatom, koje bi trebalo, kako tvrdi, da se proda za finansiranje borbe protiv epidemije koronavirusa.

Banka Engleske blokirala je prodaju venecuelanskog zlata, nakon što se britanska vlada početkom 2019. pridružila desetinama država podržavajući Huana Gvaida na osnovu tvrdnji da je pobeda Nikolasa Madura na predsedničkim izborima prethodne godine nameštena.

Odluka Apelacionog suda znači da se slučaj vraća Višem sudu da bi se konačno utvrdilo ko je od dvojice lidera legitiman predsednik.

U presudi se navodi da je neophodno utvrditi da li "vlada Ujedinjenog Kraljevstva priznaje Huana Gvaida kao predsednika Venecuele u sve svrhe i stoga ne priznaje Nikolasa Madura za predsednika u bilo kom vidu".

Foto: Tanjug/AP

Nikolas Maduro

Potrebno je da se odredi i "da li Vlada Velike Britanije prepoznaje Gvaida kao ovlašćenog predsednika Venecuele i time njegovo pravo da vrši sva ovlašćenja predsednika, ali takođe da li priznaje Madura kao osobu koja u stvari izvršava neka ili sve ovlašćenja predsednika Venecuele".

Centralna banka Venecuele, koja deluje pod autoritetom Nikolasa Madura, saopštila je da će prihod od prodaje zlata biti prebačen direktno Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u svrhu nabavke humanitarne pomoći, lekova i opreme za borbu protiv pandemije kovida 19.

Venecuelanska opozicija tvrdi da Maduro želi da iskoristi novac za isplatu svojih stranih saveznika, što njegovi advokati negiraju.

Britanska agencija navodi da je tokom protekle dve godine, Madurova vlada uzela oko 30 tona rezervi zlata da bi ih prodala u inostranstvu za preko potrebnu čvrstu valutu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Zlato u vrednosti milijardu dolara! Koliko li su oteli Libiji, Iraku, Siriji... Priznaju neku barabu kao legitimnog predsednika Venecuele, mimo izbora, mimo bilo kojih institucija Venecele, samo zato što im se sviđa i blokiraju depoe zlata, deviznih rezervi i bilo čega drugog što ima neku vrednost. To što je cena unce zlata bila 1200 dolara 2018, 2000 dolara avgusta ove godine, trenutno 1900 a sutra opet 1200.... nema veze... "blokirano"... jer se Britaniji onaj sa 3% glasova na prošlim izborima, baš sviđa.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija