• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

29.10.2020

19:09

KORONA MUTIRALA, NOVI SOJ HARA EVROPOM! Otkriveno odakle je potekao i zbog čega se brzo širi

Vesti

KORONA MUTIRALA, NOVI SOJ HARA EVROPOM! Otkriveno odakle je potekao i zbog čega se brzo širi

Podeli vest

Soj koronavirusa, koji je potekao od španskih poljoprivrednih radnika, brzo se od leta proširio širom Evrope, a sada čini većinu novih slučajeva kovida 19 u nekoliko zemalja. U Velikoj Britaniji, na primer, čini čak 80 odsto novih slučajeva zaraze, piše „Fajnenšel tajms“.

Međunarodni tim naučnika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje verzije korona virusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Njihov rad sugeriše da su ljudi koji su se vraćali s letovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanja da li je drugi talas koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista na aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima.

S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mesta na kojem je nastala.

- Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog leta“, rekla je Emma Hodkroft, genetičarka sa Univerziteta u Bazelu i lider studije koja će uskoro biti objavljena - prenosi Jutarnji list.

Timovi naučnika u Švajcarskoj i Španiji sada ubrzano ispituju ponašanje ove verzije virusa korona kako bi utvrdili da li je možda smrtonosnija ili zaraznija od ostalih sojeva.

Foto: Reuters

Dr Hodkroft ipak naglašava kako „nema dokaza da je brzo širenje ove verzije posledica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod nakon zaraze“. Dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije korona virusa na koju je ranije naišla.

- Nisam videla nijednu verziju s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence korona virusa - istakla je dr Hodkroft.

Timovi posebno sarađuju s virološkim laboratorijama kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u „šiljastom“ proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, što bi moglo promeniti njegovo ponašanje

Svi virusi razvijaju mutacije - promene u svom genetskom kodu - koje se mogu grupisati u nove verzije i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija virusa korona, nazvana D614G, za koju se veruje da virus čini zaraznijim.

Džozef Fover, genetski epidemiolog sa Univerziteta Jejl koji nije u ovom istraživanju, rekao je: „Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom utvrditi širi li se virus lakše“.

Nova verzija virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na severoistoku Španije u junu i brzo se proširila kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Foto: Reuters

Tanja Stadler, profesorka računarske evolucije na ETH u Cirihu, koja je deo projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cele Evrope poslednjih nedelja pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

Možemo videti da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih uvoza proširili su se stanovništvom - kazala je Stadler.

Istraživači su zaključili da je „rizično ponašanje“ turista u Španiji - poput ignorisanja smernica za fizičko udaljavanje, što se „i dalje događa“, pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je nova verzija virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španiji, 60 odsto u Irskoj i do 40 odsto u Švajčarskoj i Francuskoj, navodi „Fajnenšel tajms“.

Stroga zaključavanja u proleće pomogla su da se početni talas korone drži pod kontrolom, s novim slučajevima znatno smanjenim tokom leta. Ali virus se poslednjih nedelja brzo proširio Evropom u što je prisililo vlade evropskiih zemalja da uvedu nova bolna ograničenja na društvene aktivnosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14