• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.11.2020

07:26 >> 12:47

(IZ MINUTA U MINUT) BEČ BROJI UMRLE, PREMINULA PETA ŽRTVA! Sedmoro kritično posle brutalnog TERORISTIČKOG NAPADA!

Vesti

(IZ MINUTA U MINUT) BEČ BROJI UMRLE, PREMINULA PETA ŽRTVA! Sedmoro kritično posle brutalnog TERORISTIČKOG NAPADA!

Podeli vest

Austrija je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost posle terorističkog napada u kojem je poginulo 5 osoba, a 17 ranjeno. Policija je uhapsila nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezane sa napadom

12:45 - Broj umrlih popeo se na 5, pošto je još jedan muškarac podlegao povredama.

12:25 - Kurc zahvalio Vučiću na podršci.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je danas zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na rečima solidarnosti i podrške, povodom terorističkog napada u Beču u ponedeljak uveče. Više o tome čitajte OVDE.

11:10 - Policijske racije u Austriji nakon terorističkog napada u Beču, dve osobe uhapšene. Više o tome pročitajte OVDE.

10:40 - Zvanično je potvrđeno da je terorista iz Beča Albanac poreklom iz Severne Makedonije. Više o tome OVDE.

10:00 - Trodnevna žalost u Austriji

Austrija je proglasila trodnevnu žalost zbog terorističkog napada koji se sinoć dogodio u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, a najmanje 17 povređeno.

Odluku o trodnevnoj žalosti donela je jutros austrijska vlada na vanrednoj sednici. Jutros su na svim državnim institucijama sve zastave spuštene na pola koplja, i u tom položaju, prema odluci vlade, ostaju do petka.
 

Foto: Tanjug

Pored toga, danas će u podne biti održan minut ćutanja za sve žrtve. I u školama, na početku nastave, sutra će, prema odluci vlade, biti održano sećanje na žrtve napada.

"Austrija je bila, ostala i uvek će biti nacija šarolikosti, dijaloga i međusobnog poštovanja, zbog čega su nas događaji od 2.novembra teško pogodili", navodi se u odluci vlade.

Austrijski predsednik i članovi vlade, predsednik parlamenta i šefovi poslaničkih klubova, kao i gradonačelnik Beča, danas će položiti venac na mestu smrti žrtava napada. Teroristički napad vlada je okarakterisala "napadom na slobodu i demokratiju".

Vlada ističe da će svim raspoloživim sredstvima raditi na daljem rasvetljavanju situacije.

"Austrija i mi kao vlada ćemo slobodu, demokratiju i vrednosti našeg suživota odlučno i svim sredstvima braniti. Pored toga borićemo se sa našim međunarodnim partnerima i prijateljima zajedno protiv terorizma i ekstremizma", poručila je vlada.

Inače poslednji put državna žalost, tada četvorodnevna, naložena je nakon smrti predsednika Austrije Tomasa Klestila 2004.godine.
 

Foto: Tanjug/APA

09:54 - Svetski lideri osudili su napad u Beču, reakcije vodećih svetskih političara vidite OVDE.

09:46 -Sedmoro kritično

Ukupno sedam osoba koje su povređene u sinoćnjom terorističkom napadu u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe i napadač, nalazi se u kritičnom stanju, opasnom po život, potvrdilo je Udruženje bečkih bolnica. 

U bečke bolnice dovezeno je 17 osoba koja su povređene u napadu, od kojih je većina imala rane od metka, ali neki i povrede od noža, rekla je jedna portparolka Udruženje agenciji APA.  Deset osoba ima srednje do lakše povrede, i oni još nisu pušteni iz bolnice jer se nalaze i pod šokom. 

09-28 - Glavni napadač Albanac poreklom iz Severne Makedonije?!

Austrijski novinar Florijan Klenk tvrdi da je terorista koji je ubio četvoro u Belu, a potom likvidiran od stran policije Albanac poreklom iz Severne Makedonije! Više o tome čitajte OVDE.

08:54 - Povodom terorističkog napda oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, više o tome čitajte OVDE.

08:14 - Najnovija, četvrta žrtva napada je žena starosti između 40 i 50 godina.

Ona je preminula jutros na klinici u 16. bečkom okrugu. Teroristički napad tako je koštao života dve žene i dva muškarca.

Policija je ubila i jednog napadača, za kojeg se tvrdi da je simpatizer Islamske države.

Foto: Tanjug/APA

08:30 - Četiri napadača

Portparol policije Harald Seres rekao je da policija polazi od toga da je bilo maksimalno četiri napadača, ali ukazuje da je istraga u toku. Na društvenim mrežama objavljena je fotografija navodno jednog od napadača, detalje čitajte OVDE.

Austrijska policija je tokom noći sprovela pretres više stanova i uhapsila više osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da je sproveden pretres više stanova iz okruženja ubijenog napadača. Takođe, kako je rečeno agenciji APA, više osoba je uhapšeno.
 

Foto: Tanjug

U Beču se, nakon sinoćnjeg terorističkog napada jutros život oprezno vraća u normalu, ali među građanima vlada strah.
"Jasno se vidi da vlada strah. Mnogi ljudi su uplašeni i posle ovoga nije uopšte prijatno izaći iz kuće", rekao je za Tanjug Bečlija srpskog porekla Saša Božinović.
 

Foto: Tanjug

Božinović, koji je jutros od pet sati počeo da radi, kaže da se oseća napetost i neverica šta se dogodilo.

Preneo je da su počele polako da se pune ulice Beča ljudima koji odlaze na posao.
 

Foto: Tanjug

"Nije prijatno znati da je grad u kojem živote postao meta terorista. Beč je bio do sada namirniji i najbezbedniji grad Evrope i sveta i niko nije verovao da ovako nešto može da se desi", kazao je potpredsednik Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča.

Ukazao je da građani, kao i on sam, prate sve vesti kako bi saznali šta se desilo i šta se dešava.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivan

pre 3 godine

Ovo su bili manji sporadicni incidenti.Podizu tenzije protiv jadnih migranata.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Признањем независног Косова, Аустрија је признала ТЕРОРИЗАМ као легитимно политичко сретство и тако постала саучесник у овом злочину...! Зато саучешће породицама свих страдалих... ( На крају крајева: ни држава Аустрија није изразила саучешће, када су албански терористи пуцали на српску децу по кафићима, нити када су убијани српски жетеоци у пољу...Напротив подржавала је албанске терористе на Косову, баш као у муслиманске терористе у Босни, што и данас чини...Е, па заиграла мечка и пред "Бечка врата", лепо Вам је ономад рекао онај Јерменин...! "Подржавате терористе данас ... - ето их сутра пред Вашим вратима"...!! )

Spasko Imanjitz

pre 3 godine

znaci , po brizelskom dvorskom evropskom austrijski predsednik i austrijska policija moze da seta sa mitraljezima i brani austriju od islamskog terorizma , a demokratski izabrani jugoslavenski predsednik Milosevic i jugoslavenska policija i vojska ne moze da brani svoju decu od islamskog terorizma i hrvatskog nacizma . Meni se cini da tu u Jebvropi postoje dupli arschiini i rupe u zakonu .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)
Politika

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)

Tradicionalna manifestacija za decu „Vaskršnje čarolije“ održana je ovog vikenda u Topčiderskom parku ispred Konaka kneza Miloša gde se okupio veliki broj dece koja su zajedno sa predstavnicima opštinskog rukovodstva uživala u vaskršnjem programu u organizaciji Opštine Savski venac.

05.05.2024

23:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija