• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

08.12.2020

10:25

PREMINUO ČOVEK KOJI JE PRVI PROBIO ZVUČNI ZID! Odlazak Čaka Jegera, pilota koji je promenio istoriju (FOTO)

Vesti

PREMINUO ČOVEK KOJI JE PRVI PROBIO ZVUČNI ZID! Odlazak Čaka Jegera, pilota koji je promenio istoriju (FOTO)

Podeli vest

Američki pilot Čarls Čak Jeger, prva osoba koji je probila zvučni zid, umro je u 97. godini, saopštila je njegova supruga, a piše BBC

- S velikom tugom javljam da je moja ljubav života, general Čak Jeger, preminula u 9 sati uveče - napisala je supruga Viktorija Jeger.

Jeger se u istoriju upisao 1947. godine nakon svog leta u eksperimentalnom raketnom avionu Bell X-1, a tokom kojeg je postao prvi čovek koji je leteo brže od brzine zvuka. Posle je oborio još nekoliko brzinskih i visinskih rekorda kada su u pitanju letovi.

- Ovo je bio neverovatan život. Bio je najveći američki pilot čija će snaga, avanturizam i patriotizam biti zauvek zapamćeni - napisala je njegova supruga koja nije otkrila od čega je Jeger umro.

Jeger  je kao 24-godišnjak zvučni zid probio 14. oktobra 1947.

Bio je to i vrlo hrabar podvig, budući da u tom trenutku niko nije bio siguran mogu li ljudi uopšte preživeti probijanje zvučnog zida. Javnost je o njegovom uspehu bila obaveštena tek iduće, 1948. godine.
Pre nego što je stekao svetsku slavu, Jeger je bio i pilot borbenih aviona u Drugom svetskom ratu, a tokom karijere postao je najodlikovaniji američki pilot u istoriji.

Poslednji zvučni zid je probio kao 89-godišnjak, 2012. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija