• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.01.2021

15:09

UKRAJINA OBJAVILA ŠOKANTNO OTKRIĆE! Bajden je potomak KIJEVSKIH PRINČEVA!

Vesti

UKRAJINA OBJAVILA ŠOKANTNO OTKRIĆE! Bajden je potomak KIJEVSKIH PRINČEVA!

Podeli vest

Poznati francuski genealoški sajt "Geneanet.org" podstakao je Ukrajince da se posebno zainteresuju za rodoslov predsednika SAD Džozefa Bajdena

Naime, među precima novog američkog predsednika mogli su biti kneževi Rjurikoviči koji su vladali Kijevskom Rusijom, piše ukrajinski novinar i istoričar Oleg Stecišin za portal "Ukrajinska pravda".

Autor članka prvo ukazuje na to da je "popularni i autoritativni genealoški francuski portal uradio titanski posao, stručnjak Tim Douling je sastavio detaljan rodoslov novog američkog predsednika“.

- Informacije koje je prikupio Douling potpuno su ozbiljne. On je, između ostalog, utvrdio da je krajem 14. početkom 15. veka u Engleskoj živeo Bajdenov direktni predak po jednoj od muških linija, baron Sajmon de Felbrig (1367-1431) - piše ukrajinski novinar.

Foto: Tanjug/AP

Baron je bio oženjen Malgožatom Tešinskom, kćerkom poljskog aristokrate Pšemislava Prvog Nosaka, kneza Tešinskog i Gologovskog. Sve to ne bi bilo toliko zanimljivo da Pšemislav nije sin Tešinskog kneza Kazimira i kneginje Evfimije Mazovecke, kćerke Marije Galicke i unuke kneza stare Rusije, Jurija Prvog (unuk Danila Galičkog), piše Stecišin.

Ukratko, porodične veze Bajdena i Tišinske, o kojima piše Douling, sežu do poljske dinastije Pjasta, a od njih do kneževa Rjurikoviča. Među njima su potomci Jaroslava Mudrog, Vladimira Velikog, Svetopolka Drugog, Vladimira Svjatoslavoviča i drugih kneževa. 

- Jedino što može narušiti celu ovu strukturu je mogućnost da je Douling pogrešio sa baronom Felbrigom i njegovom slovenskom ženom - ističe novinar.

Dinastija Rjurikoviča vladala je Rusijom do 1598. godine. Za to vreme konačno je formirana ruska država.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PREVARA VEKA U UKRAJINI! Narod plaća nepostojeći TRANZIT gasa!
Planeta

PREVARA VEKA U UKRAJINI! Narod plaća nepostojeći TRANZIT gasa!

Ukrajina, koja navodno želi da se oslobodi ruskog gasa, zapravo kupuje taj isti gas koji uopšte ne izlazi iz Ukrajine, preko evropskih posredničkih firmi, ali po znatno višoj ceni, a cenu takve politike plaćaju građani te zemlje. Ukrajinska opozicija je te malverzacije vlasti nazvala "prevarom veka"

27.01.2021

09:36

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija