• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.01.2021

22:30

AMERIKA IMA PLAN ZA ZAUZIMANJE KALINJINGRADSKE OBLASTI! Rusi ga ismejali i objasnili zašto je to samo FANTAZIJA!

Vesti

AMERIKA IMA PLAN ZA ZAUZIMANJE KALINJINGRADSKE OBLASTI! Rusi ga ismejali i objasnili zašto je to samo FANTAZIJA!

Podeli vest

Scenario "preventivnog" napada Severnoatlantske alijanse na Kalinjingradsku oblast predviđa uništavanje četiri osnovna cilja ruske vojske u tom regionu, piše "Overt difens", oslanjajući se na podatke američkog pomorskog Analitičkog centra

Prema tom scenariju, poljska vojska, koja ulazi u sastav NATO-a, treba da neutrališe ruske balističke rakete „Iskander“, kako bi sprečila Moskvu da vodi „ograničeni nuklearni rat“. U te svrhe predlaže se da se iskoristi iskustvo uništavanja iračkih raketa „Skad“ R-17 tokom rata u Persijskom zalivu.

Pored toga, navodi se da NATO snage treba da unište infrastrukturu u luci Baltijsk i brodove Baltičke flote koji se nalaze tamo, kako bi sprečili bilo kakvu odmazdu.

Ključna prepreka za osvajanje Kalinjingradske oblasti su ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane S-400. Oni pokrivaju veći deo vazdušnog prostora Poljske i predstavljaju pretnju za bilo kakvu podršku iz vazduha NATO-a, zbog čega i te sisteme treba uništiti. Prema rečima stručnjaka, poljsko Ratno vazduhoplovstvo radi na tom problemu, ali rešavanje istog „može potrajati određeno vreme“, piše autor članka.

Nakon eliminisanja svih prepreka, Alijansa treba da "uništi rusku vojsku u Kalinjingradu kako bi zaštitili baltičke države".

Prema rečima autora članka, brzina i iznenađenje igraju glavnu ulogu u toj operaciji. Poljskoj vojsci koja bi krenula u osvajanje Kalinjingradske oblasti ne bi bilo lako, jer bi snage, koncentrisane na granici sa Rusijom, morale da savladaju područje koje obiluje gustim šumama i jezerima. U brzoj ofanzivi trebalo bi da učestvuju najbolje poljske vojne jedinice koje broje 30.000 vojnika.

Foto: Twitter printscreen

Međutim, premeštanje ruske artiljerije iz grada Gusev i koncentrisani artiljerijski napadi mogli bi efikasno usporiti napredovanje poljske vojske još pre prelaska granice.

Poslednji korak do "odlučne pobede" i "ostvarivanja strateških ciljeva" treba da bude uništavanje preostalih ruskih elemenata moći u regionu, ističe se u tekstu.

Uprkos opisanom scenariju, autor članka dolazi do zaključka da trenutno postoji mala verovatnoća da izbije veliki rat u Kalinjingradskoj oblasti.

Američki mediji nazivaju Kalinjingrad "košmarom za NATO", a predstavnici SAD i Alijanse više puta su govorili o planovima da "zauzmu" tu oblast u slučaju rata sa Rusijom. Pored toga, NATO vojnici na vojnim vežbama uvežbavaju napad na Kalinjingrad.

Ruski vojni eksperti su isticali da su bilo kakve izjave o mogućnosti "zauzimanja" tog regiona Rusije bez posledica za NATO, fantazije.

Prema mišljenju ruskog eksperta Konstantina Sivkova, sukob u Pribaltiku i teoretski gubitak dela ruske teritorije doveli bi do nuklearnog rata.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ostoja

pre 3 godine

Ma neko se dočepao im objavio neki od 100-ne izmislenih planova za razno-razna "scenarija" za vežbanje na kartama, što radi svaka vojska,a u ovom slučaju amerikanci i to objavio kao senzaciju... neće ni ameri a ni rusi nikada da udare jedni na druge sve dok imaju atomsko oružije, niko nije budala da ga upotrebi i zbriše ljudski rod sa lica zemlje, svako ko govori o nekim pretnjama, napadama ili konfliktima izmedju Rusije i USA je čista naivčina, da ne kažem i malo mentalno skrenuta osoba...

deda Raša

pre 3 godine

Daj Bože da je tako, tako kako vi kažete. Medjutim vidite li da je i KORONA dokaz da još ima budala, budala kojima čovečanstvo ne znači ništa i gledaju samo svoje interese. Sukob je moguć, posebno zbog prirodnih resursa kojima raspolaže Rusija, ameri su istrebili Indijance, istrebiće još mnogo naroda, dok im Rusija, Kina sa još nekim ne stane na rep.

Bhm

pre 3 godine

Hahahahahaaaaa,da požure pa da ih iznenade!A onda da im unište Iskandere a moraće i S400 a onda će da potrče preko šuma i jezera da iznensde Ruske vojnike i sve tak do Sibira!Jel im ovo Kristijan Golubović pisao scenario!?Eeee bre ludaci!Pa za 7 minuta Ajfelovu kulu,Trijumfalnu kapiju i Krivi toranj u Pizi bi mogli sa onom malom cediljkom za caj da prosejete i taj pepeo da pošalhete Bajdenu za uspomenu....Ne mlatite....

Boris

pre 3 godine

Mogu to Poljaci svakako uz pomoc svetog blazenog pape Vojtile ko kaze da nemogu pored takvog gorostasa

Plava Ptica

pre 3 godine

Zasto bi to USA radila?Rusija i Rusi su u ekonomskim problemima-servirat ceju Amerima 'na tiganju' sto god pozele.

milan lala

pre 2 godine

Nece biti nikad direktnog sukoba izmedju SAD i Rusije, ali ce biti indirektnog i to cak i nukllearnog preko poltronski drzava kao sto su Poljska , Rumunija , Ukraina , Ceska i Balticke drzave ove zemlje su spremne da prime nuklearni udar po svojoj teritoriji u svojoj van pameti poltronskoj politici . Pa neka im bude . Rusija novom doktrinom nikada vise nece ratovati na svojoj teritoriji i trpiti materijalne i ljudske zrtve, taj koji napadne Rusiju mislim na potrone bice zbrisan nuklearnim udarom .

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija