• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

20.02.2021

23:00

DIREKTOR REPUBLIKANSKOG INSTITUTA POL MEKARTI O "NOVOJ POLITICI" SAD! Bajdenova politika je priznanje Kosova, Trampu je bila važnija ekonomija!

Vesti

DIREKTOR REPUBLIKANSKOG INSTITUTA POL MEKARTI O "NOVOJ POLITICI" SAD! Bajdenova politika je priznanje Kosova, Trampu je bila važnija ekonomija!

Podeli vest

SAD su prilično otvoreno rekle da je priznanje Kosova krajnji ishod koji očekuju, to se jasno navodi i u čestitki koju je Bajden uputio Srbiji povodom Dana državnosti
Sve je već jasno

Izbor najbližih saradnika potvrđuje da će Bajden zauzeti ultimativan stav u odnosu sa Srbijom
Milisav Paić

Pol Mekarti, direktor za Evropu uglednog i veoma uticajnog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) procenjuje da će novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden u prvoj polovini svog mandata uceniti Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo!?!

Mekarti kaže da je bivši predsednik SAD Donald Tramp bio više orijentisan u pravcu ekonomske normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dok se Bajdenova politika svodi na priznanje Kosova.

Konkretni potezi

Direktor IRI objašnjava da se 'pozicija zvanične komunikacije' Vašingtona prema Beogradu nije mnogo promenila, ali da je težište odnosa sa ekonomskog momenta očigledno prebačeno na političko.

- Bivši predsednik Tramp se više usredsređivao na ekonomsku normalizaciju, koja čini okosnicu Vašingtonskog sporazuma. Tramp i njegovi ljudi su se zapravo usredsredili na to, a ne na cilj 'međusobnog priznanja', koji je naveden u Bajdenovoj čestitki povodom Dana državnosti Srbije. To znači da su SAD prilično otvoreno rekle da je priznanje Kosova krajnji ishod koji očekuju - objašnjava Mekarti, koji smatra da će Bajdenova administracija "delovati neposrednije prema Srbiji".

Foto: printscreen

Pol Mekarti

- Želim da ponovim da je međusobno priznanje uvek bilo u osnovi politike američke administracije. I lično mislim da po stabilnost Zapadnog Balkana nije dobro da Kosovo ostane međunarodno nepriznato - naglašava Mekarti.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Bajden više od 40 godina jedan od najeksponiranijih proalbanskih lobista.

- Zbog toga su bila neosnovana očekivanja da bi posle pobede na izborima on mogao da zauzme uravnoteženiji stav u odnosu na rešavanje pitanja Kosova. Izbor najbližih saradnika (Blinken, Salivan i drugi) bio je samo potvrda da će Bajden zauzeti jednostran i ultimativan stav u odnosu sa Srbijom u vezi sa zahtevom za priznanje nezavisnosti Kosova. Pri tom, tek treba da se očekuje njegov sličan stav u vezi sa revizijom Dejtonskog mirovnog sporazuma u pravcu unitarne BiH - podvlači Paić.

Odavno definisano

Analitičar Mišel Zubenica ističe da su za Bajdena važna politička rešenja.

- U pitanju je samo već odavno definisan stav američke politike da je za njih Kosovo nezavisna država. Međutim, tačno je da su za Trampa ekonomske veze bile važnije, dok će za novu Bajdenovu administraciju politička rešenja biti prioritet - zaključuje Zubenica.

Moj ugao

PREDRAG RAJIĆ, CENTAR ZA DRUŠTVENU STABILNOST

Srbija je uspela u vreme Trampovog mandata da popravi odnose sa Vašingtonom, posebno na polju ekonomije. Treba sada dati Bajdenovoj administraciji 100 dana i potom analizirati poteze usmerene prema Balkanu.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija