• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

06.03.2021

09:23

NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA AMERIKE! Zašto Vašington čuva leđa Saudijcima, iako su umešani u terorističke napade 11. septembra?!

Vesti

NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA AMERIKE! Zašto Vašington čuva leđa Saudijcima, iako su umešani u terorističke napade 11. septembra?!

Podeli vest

Nakon novih otkrića o ubistvu novinara Džamala Кašogija, porodice žrtava napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku apeluju na američkog predsednika Džoa Bajdena da objavi još poverljivih dokumenata ulozi Saudijske Arabije u terorističkim napadima na Svetski trgovinski centar

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa zabranila je objavljivanje rezultata FBI istrage o umešanosti Rijada u najveći teroristički napad na američkom tlu.

U pismu Bajdenu i imenovanom državnom tužiocu Meriku Garlandu, u koje je "Jahu njuz" imao uvid, članovi porodice kažu da je njihova tužba protiv saudijske vlade zbog navodnog saučesništva u napadima više puta osujećena odbijanjem FBI-ja i Ministarstva pravde da predaju ključne dokumente. Pismo će biti poslato ove nedelje nakon očekivane Garlandove potvrde.

- Preklinjemo vas da zaustavite ovu parodiju od pravde i osigurate da Ministarstvo pravde odmah pruži dokumente i saradnju koja nam je potrebna kako bismo konačno mogli da pozovemo Saudijsku Arabiju na odgovornost. Molimo se da se nakon skoro dve decenije traženja odgovornosti naša borba konačno završi predstojećom 20. godišnjicom najmračnijeg dana u američkoj istoriji. Čekali smo dovoljno dugo - navodi se u pismu koje je potpisalo skoro 2.000 članova porodica žrtava 11. septembra.

Pismo je upućeno samo nekoliko dana nakon što je Bajdenov direktor nacionalne obaveštajne službe Avril Hajnes objavio izveštaj koji svodi odgovornost za brutalno ubistvo Kašogija, koje se desilo 2018. godine, na saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, faktičkog vladara zemlje. Izveštaj zaključuje da su kolumnistu "Vašington posta" ubili unutar saudijskog konzulata u Istanbulu pripadnici Snaga za brzu intervenciju, koje služe za ličnu zaštitu saudijskog princa i "odgovaraju samo njemu“.

Foto: Reuters

Princ Muhamed bin Salman

Džejms Кrejndler, advokat koji zastupa porodice u tužbi, rekao je u intervjuu da veruje da izveštaj daje njegovim klijentima novi podsticaj da zahtevaju potpuno obelodanjivanje još uvek skrivenih dokumenata o 11. septembru, uključujući i pune kopije izveštaja FBI-a iz 2012. godine o sumnjivim vezama između nekih saudijskih vladinih zvaničnika i terorista. Prošle godine, tadašnji državni tužilac Vilijam Bar i tadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel blokirali su otkrivanje dokumenata, proglašavajući ih "državnom tajnom“.

- Ne razumem kako naša vlada može da objavi dokumente o ubistvu jednog čoveka pre dve godine, ali ne i dokumente o ubistvu 3.000 ljudi pre 20 godina - rekao je Bret Igleson, portparol porodica žrtava, čiji je otac bio ubijen u napadu 11. septembra.

Proteklih dana mogu se čuti kritike zbog toga što Bajden i dalje nije sankcionisao saudijskog prestolonaslednika, iako je u izveštaju on direktno označen kao nalogodavac ubistva. Međutim, Bajden može imati nekoliko dobrih razloga za uzdržanost.

Tačno je da Bela kuća nije sankcionisala bin Salmana kao što je učinila ostalim Saudijcima umešanim u Kašogijevu smrt, ali je ipak preduzela neke blaže akcije. Javni ukor američke vlade i samog Bajdena bio je nedvosmislen i moguće je da će saudijskog princa oterati u dublju izolaciju, taman kada je počeo da obnavlja svoj legitimitet.

Foto: Tanjug

Ubijeni novinar Džamal Kašogi

Кontakti prestolonaslednika sa američkom vladom takođe su smanjeni. Umesto da ima direktan pristup Beloj kući kao što je imao pod predsednikom Trampom, bin Salman biće tretiran potpuno drugačije.

Jaz između američkih vrednosti i američke politike prema Saudijskoj Arabiji za vreme Trampa bio je veliki problem, a Bajdenova administracija pokazuje da želi da ga reši. Međutim, glavno pitanje nije toliko da li će prestolonaslednik platiti cenu za svoju ulogu u strašnoj smrti Кašogija, već da li Amerika može da nastavi sa unapređivanjem složenog niza interesa na Bliskom istoku ako pokvari odnose sa bin Salmanom koji je ipak najvažniji donosilac odluka u kraljevini i, nesumljivo, arapskom svetu.

Amerika ne može u potpunosti da se suprotstavi Iranu, borbi protiv terorizma, nastavi da radi na normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država, ako ne sarađuje sa Saudijacima. Amerika je na teži način naučila nakon invazije Iraka 2003. godine da je oblikovanje dinamike na Bliskom istoku uz saudijsku ravnodušnost ili, još gore, protivljenje, neverovatno teško.

Energetika je još jedna oblast koja preklapa interese Vašingtona i Rijada. Iako je američki uvoz saudijske sirove nafte manje-više u opadajućoj putanji od 2003. godine, sukob sa Rijadom mogao bi da dovede do reprize prošlogodišnjeg scenarija kada su Saudijci, iz osvete Rusiji, spustili cenu nafte. To je rezultiralo prekomerenim zalihama na svetskom tržištu, zbog čega su cene američke nafte praktično otišle u minus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 3 godine

Pa oni ništa ne rade bez naloga Amerike. Amerika ćuti jer neće da seče granu na kojoj sedi. Ima tu i drugih interesa amerike, interesa za više godina unapred, treba i tu nešto da se pase.

Marcco

pre 3 godine

Dovoljno je da Saudijska Arabija okrene leđa Americi i Rusija će da zementira svoj uticaj na Bliskom Istoku i Turskoj, samim tim bi Daleki Istok postao Kinesko-Ruski u roku od 10 godina... inače, Afriku gube vrtoglavom brzinom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija