• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2021

18:10

KRIZA U SLOVAČKOJ VLADI ZBOG RUSKE VAKCINE! Pritisak na ministra zdravlja da podnese ostavku zbog naručivanja cepiva SPUTNJIK VE!

Vesti

KRIZA U SLOVAČKOJ VLADI ZBOG RUSKE VAKCINE! Pritisak na ministra zdravlja da podnese ostavku zbog naručivanja cepiva SPUTNJIK VE!

Podeli vest

Slovački premijer Igor Matovič objavio je u četvrtak o ostavci ministra zdravlja te zemlje Mareka Krajčija zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji u vezi sa kupovinom ruske vakcine "Sputnjik Ve" (Sputnik V)

- S obzirom da je odlučujući povod za zahtev za ostavkom ministra zdravlja od strane naših koalicionih partnera bila kupovina ruske vakcine "Sputnjik Ve", onda bi, po mom mišljenju, ova ostavka trebalo da se dogodi tek nakon što u Slovačkoj počne upotreba "Sputnjika Ve" - rekao je premijer na konferenciji za novinare.

- Pored mene stoji čovek koji je od svih ministara najviše prošao za 12 meseci pandemije“, istakao je Matovič govoreći o Krajčiju. Premijer je zahtev za ostavkom ministra zdravlja nazvao jednim od najapsurdnijih, najneljudskijih i najnemoralnijih. Ministar je, prema rečima Matoviča, bio ritualna žrtva - neslaganja u vladajućoj koaliciji.

Premijer je saopštio da je pritisak na njega da traži ostavku ministra zdravlja postojao već duže vreme i da je svaka greška učinjena tokom pandemije u odlukama kabineta bila je svaljena na Krajčija.

Foto: Reuters

Iz Rusije je 1. marta, na inicijativu Matoviča, isporučena prva partija vakcine "Sputnjik Ve", što je izazvalo oštru reakciju lidera desničarskih partija koje su deo vladajuće koalicije. Predsednica zemlje Zuzana Čaputova nije podržala njihove pokušaje da nateraju premijera da podnese ostavku, ali su oni uslovili nastavak koalicione saradnje ostavkom ministra zdravlja, koji je izdao dozvolu za upotrebu vakcine "Sputnjik Ve" u zemlji.

Premijer Matovič dogovorio se o isporuci vakcina iz Rusije tajno od koalicionih partnera. Oni su ranije blokirali ovu odluku na zasedanju vlade, obrazlažući svoj stav činjenicom da "Sputnjik Ve" nije registrovan kod Evropske agencije za lekove (EMA). Prema mišljenju premijera, ovo je predstavljalo ispoljavanje nepoštovanja političara prema svojim sugrađanima koji su umirali zbog nedostatka vakcina protiv kovida 19 i nezdrav geopolitički pristup problemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 3 godine

Haha pa neka naruče onda Astra Zenika možda će im biti sigurnija..

SLOVAČKI MINISTAR ODOBRIO UPOTREBU RUSKE VAKCINE!
Planeta

SLOVAČKI MINISTAR ODOBRIO UPOTREBU RUSKE VAKCINE!

Slovački ministar zdravlja Marek Krajci odobrio je upotrebu ruske vakcine "Sputnjik V" za borbu protiv korona virusa, saopštilo je resorno ministarstvo na svom sajtu i naglasilo da je korišćenje vakcine dozvoljeno do kraja avgusta

02.03.2021

11:46

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija