• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Net.hr / Informer

28.03.2021

12:46

SUECKA DRAMA SE BLIŽI KRAJU! Ispod zaglavljenog broda potekla voda, evo kada se očekuje da će isploviti!

Vesti

SUECKA DRAMA SE BLIŽI KRAJU! Ispod zaglavljenog broda potekla voda, evo kada se očekuje da će isploviti!

Podeli vest

Ogromni brod-kontejner i dalje je bio zaglavljen u Sueckom kanalu, ali su tegljači uspeli da ga premeste i voda je počela da teče ispred broda, izveštava BBC

Predstavnici kompanije koja upravlja kanalom rekli su da je postignut određeni uspeh i nadaju se da bi brod mogao da isplovi do nedelje uveče.

Brod Ever Given nasukan je od utorka na jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva i sada oko 300 brodova čeka na obe strane kanala da prođe, dok su neki brodovi već odlučili da krenu na dvonedeljno duže putovanje oko afričkog Rta dobre nade.

Oko 20.000 tona peska iskopano je oko Ever Givena u subotu i brod je počeo da vuče 14 tegljača u pokušaju da ga oslobodi. Iako jaka plima i jak vetar ometaju napore, osa broda je pomerena za 30 stepeni.

Foto: Reuters

Ispod zaglavljenog broda potekla voda

General Osama Rabi, upravnik Sueckog kanala, rekao je da je voda počela da teče ispod broda.

- Očekujemo da bi u svakom trenutku brod mogao skliznuti i pomeriti se sa svog položaja - rekao je na konferenciji za novinare, dodajući da se nada da neće biti potrebno pribegavati drugoj fazi, koja oduzima mnogo više vremena, kako bi se uklonio deo od 18.300 brodskih kontejnera i težina broda se smanjila.

Prema prvim izveštajima, brod, dug 400 metara i težak 200.000 tona, zapeo je zbog peščane oluje i jakog vetra koji je uticao na vidljivost, ali Rabie kaže da vremenski uslovi ne mogu biti glavni razlog brodoloma, ali da je možda tehnička ili ljudska greška, što će se utvrditi istragom.

Foto: Tanjug/AP

Brodom Ever Give upravlja tajvanska kompanija Evergrin Marine, a u vlasništvu je japanskog Šoei Kisen-a. Jukito Higaki, predsednik kompanije Shoei Kisen, rekao je u petak da se čini da brod nije oštećen

 

Oko 12 odsto svetske trgovine prolazi kanalom od 193 kilometra koji povezuje Sredozemno i Crveno more i koji je najkraći put od Azije do Evrope. Prema Lojdovoj listi, blokada kanala svaki sat sprečava prolaz robe vredne 400 miliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

USKORO MOŽE DOĆI DO NESTAŠICE TOALET PAPIRA, KAFE, NAMEŠTAJA! Veliki kontejnerski brod blokirao je Suecki kanal, svetska trgovina dnevno gubi 9,6 milijardi dolara!
Društvo

USKORO MOŽE DOĆI DO NESTAŠICE TOALET PAPIRA, KAFE, NAMEŠTAJA! Veliki kontejnerski brod blokirao je Suecki kanal, svetska trgovina dnevno gubi 9,6 milijardi dolara!

Veliki kontejnerski brod blokirao je Suecki kanal pošto se pod naletom vetra nasukao, usled čega je obustavljen vodni saobraćaj na jednoj od najprometnijih trgovinskih ruta na svetu. Danas se očekuje plima, kada bi možda mogao biti odglavljen brod "Ever Green", nasukan u Sueckom kanalu. Tranzit je i dalje blokiran, a svetska trgovina dnevno gubi 9,6 milijardi dolara

28.03.2021

12:32

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ogromna šansa za Belgiju, Lukaku se loše snašao! (VIDEO) Uživo
EURO 2024

Ogromna šansa za Belgiju, Lukaku se loše snašao! (VIDEO)

Dašasnji program na Evropskom prvenstvu otvara meč grupe E u kojem će se od 15.00 (Arena 1 premijum, RTS 1) u Minhenu sastati Rumunija i Ukrajina. Zatim će od 18.00 (Arena 1 premijum, RTS 1) u Frankfurtu, takođe u grupi E, snage odmeriti Belgija i Slovačka. Program zatvara utakmica grupe D, u kojoj će se u Dizeldorfu od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) sastati Austrija i Francuska.

17.06.2024

12:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija