• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.04.2021

22:26

RUSIJA ODOBRILA NOVI LEK ZA LEČENJE KORONE! Sastoji se od krvi ove grupe ljudi!

Vesti

RUSIJA ODOBRILA NOVI LEK ZA LEČENJE KORONE! Sastoji se od krvi ove grupe ljudi!

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo primenu imunoglobulinskog leka za lečenje virusa korona, napravljenog na osnovu krvne plazme ljudi koji su preležali kovid, saopštio je "Rosteh"

- Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo primenu specifičnog imunoglobulinskog leka za lečenje kovida. Preparat 'Kovid-globulin' je prvi na svetu registrovan lek ovoga tipa protiv kovida. Napravljen je na osnovu krvne plazme Moskovljana koji su preležali kovid. Prikupljeno je 2,5 tone biomaterijal - navodi se u saopštenju "Rosteha".


Lek je napravljen u holdingu "Nacimbio" koji je deo državne korporacije "Rosteh". Tokom istraživanja holding je - potvrdio sigurnost, odsustvo neželjenih efekata i sposobnost neutralizacije virusa -

Lek leči srednje i teže oblike bolesti

Preparat omogućava organizmu da se izbori sa bolešću i omogućava imunološkom sistemu da brže i samostalno pravi antitela.
Pretpostavlja se da će se lek koristiti za lečenje srednjih i teških oblika bolesti posle 2. i 3. faze kliničkih ispitivanja, koja će biti organizovana u moskovskim bolnicama.

Preparat je registrovan na osnovu uspešnih predkliničkih i prve faze kliničkih ispitivanja, koja su pokazala bezbednost imuno-globulina, odsustvo neželjenih efekata i njegovo neutrališuće dejstvo na virus.

Registracija omogućava primenu "Kovid-globulina" na pacijentima uzrasta od 18 do 60 godina.

Zamenik gradonačelnika Moskve za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova u saopštenju navodi, da će - druga i treća faza istraživanja 'Kovid-globulina' biti sprovedena na pacijentima, koji se leče u moskovskim bolnicama - stoji u saopštenju.

- Ispitivanja će biti početkom aprila ove godine. Glavni grad će moći da koristi prvi registrovani imunoglobulinski preparat na svetu namenjen lečenju virusa korona - rekla je Rakova.

Druga i treća faza ispitivanja će trajati oko godinu i po dana.

- Plan je da se tokom ove godine preradi više od 15 tona plazme, što je dovoljno za lečenje 10.000-15.000 pacijenata - kaže se u saopštenju.

Generalni direktor "Rosteha" Sergej Čemezov rekao je da će zapravo Rusija - biti jedna od prvih na svetu koja će moći da koristi oba oblika imunizacije protiv virusa korona - pasivni (imunoglobulin) i aktivni (vakcina).

Foto: Pixabay

U saopštenju se navode i reči ministra zdravlja Rusije: - Posle prve vakcine u svetu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), niza antivirusnih sredstava, lekova zasnovanih na monoklonskim antitelima koja zaustavljaju oluju citokina, prvi smo registrovali lek na bazi imunoglobulina koji će pomoći kritično obolelim pacijentima u bolnicama - navodi se.

Obim investicija holdinga "Nacimbio" će biti oko 4,5 miliona evra. Sredstva će biti predviđena za kupovinu sirovina, plaćanje kliničkih ispitivanja, kupovinu opreme i potrošnog materijala.

Pored moskovskih zdravstvenih ustanova, plazmom će snabdevati i Moskovska i Orenburška oblast, Baškirska republika, Sverdlovsk i druge ustanove za transfuziju krvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija