• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2021

10:41

AMERI PRAVE VELIKU POLITIČKU GREŠKU! Rusija razočarana odlukom da se ne pridruže Sporazumu o otvorenom nebu!

Vesti

AMERI PRAVE VELIKU POLITIČKU GREŠKU! Rusija razočarana odlukom da se ne pridruže Sporazumu o otvorenom nebu!

Podeli vest

Rusija je razočarana odlukom SAD da se ne pridruže ponovo Sporazumu o otvorenom nebu, iako je taj potez bio očekivan, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov

- SAD su napravile još jednu političku grešku, nanoseći novi udarac evropskom sistemu bezbednosti - prenela je ruska agencija TAS S izjavu Rjabkova.

Sjedinjene Države obavestile su juče Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu, koji omogućava vršenje posmatračkih letova, u kojima se koriste letilice bez oružja, nad državama članicama.

- To nas sigurno ne raduje. Razočaravajuće je što su SAD propustile još jednu šansu da daju pozitivan doprinos zadatku jačanja bezbednosti u Evropi - citirala je agencija RIA Novosti reči Rjabkova.


Kako napominje, američko odbijanje nije stvorilo povoljnu atmosferu za diskusiju o kontroli naoružanja na samitu predsednika dve zenlje Vladimira Putina i DŽoa Bajdena narednog meseca.

Zvanični Vašington je prošlog novembra napustio taj sporazum, optuživši Rusiju da ga je prekršila, što je zvanična Moskva oštro demantovala, podseća britanska agencija Rojters.

Foto: YoutubePrintscreen/ DW News

Sergej Rjabkov

Prvobitnu odluku o napuštanju spoeazuma donela je administracija tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, a Moskva se nadala da će Bajden preinačiti tu odluku.

Ruska vlada, koja je u januaru objavila svoj plan za povlačenje iz sporazuma, dostavila je 11. maja predlog zakona parlamentu kako bi ozvaničila svoj izlazak iz sporazuma.

Portparol Kremlja je tada rekao da je jedan od razloga za takvu odluku bio taj što SAD i dalje mogu da primaju informacije na osnovu sporazuma od svojih NATO saveznika.

Sporazum, koji je potpisan 1992. godine da bi 2002. godine stupio na snagu, dozvoljava državama da izvrše kratke, nadzorne letove uz pomoć aviona bez naoružanja preko čitave teritorije drugih strana.

Svrha ugovora, koji omogućava državama da prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama, jeste da se poveća transparentnost i izgradi poverenje među zemljama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija