• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.06.2021

21:05

AMERI NAJZAD UKAPIRALI! Pentagon: Rusija je pokazala da nas se NE PLAŠI!

Vesti

AMERI NAJZAD UKAPIRALI! Pentagon: Rusija je pokazala da nas se NE PLAŠI!

Podeli vest

Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama u sferama u kojima postoji rivalstvo, a takođe teži ka tome da pojača svoj uticaj u Evropi, naveo je američki ministar odbrane Lojd Ostin

- Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi SAD u sferama u kojima postoji rivalstvo, kao što je sajber-sfera, a ona takođe nastavlja da pokazuje interes za regionalnu hegemoniju. Ministarstvo odbrane će podržati našu spremnost da obuzdavamo agresiju Rusije ili bilo koje druge sile koja teži da nas izazove u (evropskom) regionu - navodi se u pisanom komentaru Ostina, pripremljenom za saslušanje u Odboru Senata za pitanja Oružanih snaga.

Prema mišljenju šefa Pentagona, "agresivno ponašanje sve samouverenijih strateških suparnika kao što su Kina i Rusija povećavaju značaj kolektivne bezbednosti“.

S tim u vezi, Ostin je ukazao na potrebu da Vašington jača saradnju sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući i NATO.

- Naš savez sa NATO-om ostaje neraskidiv i naši saveznici su faktor koji jača bezbednost SAD u čitavom svetu - zaključio je on.

Foto: AP/Photo

Vojni budžet Rusije – zagonetka

Američki general i načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili izjavio je da odbrambeni budžeti Rusije i Kine zajedno premašuju američki, ali da vlade tih zemalja ne otkrivaju detaljne cifre.

- Vlade obe zemlje ne otkrivaju karte, kada se radi o budžetu. Veoma je teško utvrditi koliko je novca potrošeno na odbranu u poređenju sa drugim prioritetima - rekao je Mili.

Takođe je istakao da su procene Ministarstva odbrane i obaveštajne zajednice SAD o odbrambenim budžetima Rusije i Kine poverljive.

Ranije je saopšteno da bi rashodi Sjedinjenih Američkih Država za potrebe Pentagona mogli da porastu za 1,6 odsto u fiskalnoj 2022. u odnosu na 2021. godinu, ako Kongres odobri zahtev Bele kuće. Kako se navodi u izjavi američkog ministra odbrane Lojda Ostina, američka vojska „suočava se sa značajnim izazovima koji potiču od zemalja kao što su Kina i Rusija, kao i sa pretnjama za globalnu bezbednost izazvanim faktorima poput klimatskih promena i pandemije kovida 19“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Balkan

pre 3 godine

A ko ce da obuzda Amerikance, jer stalno pricaju kako treba obuzdati Rusiju i Kinu, zato i pitam ima li nekoga osim Rusije i Kine ko ce da obuzda razularene kauboje. Ziveli

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija