• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

24.06.2021

22:56

(VIDEO/FOTO) TORNADO PUSTOŠI, POVREĐENO 250 LJUDI, AUTOMOBILI PADALI NA KUĆE, CRKVA OSTALA BEZ KROVA! Haos u Češkoj!

Vesti

(VIDEO/FOTO) TORNADO PUSTOŠI, POVREĐENO 250 LJUDI, AUTOMOBILI PADALI NA KUĆE, CRKVA OSTALA BEZ KROVA! Haos u Češkoj!

Podeli vest

Tornado, jako nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je u četvrtak uveče Južnu Moravsku u Češkoj, a na udaru su se našli regioni Hodonin i Breclav koji su posle prolaska nevremena izašli kao da su to provincije u Sriji kroz koje je protutnjao ratni vihor, a ne da su u srcu Evrope

Prema poslednjim informacijama povređeno je 150 osoba, jedan autobus se prevrnuo, a saobraćaj na auto-putu D2 je zaustavljen.

Snimci koji su se pojavili govore o pravoj apokalipsi koja je iza sebe ostavila pustoš i razaranje. Na terenu već se nalaze vatrogasne ekipe, a u pomoć su kako javljaju češki mediji pozvani su i vatrogasci iz drugih regiona.

U lokalnim bolnicama već se nalaze desetine građana koje su se našle na udaru tornada. Veliki broj povređenih stiže i privatnim vozilima. Vatrogasci su zbog posledica jakog nevremena proglasili Stanje opasnosti trećeg stepena, izjavila je policija.

- Pomažu nam spasioci iz regiona Zlin, Olomouc, Pardubice i Visočina, ali i iz Slovačke, a do nas lete dva helikoptera iz Austrije. Plan je da ćemo predati pacijente na velikom parkiralištu na autoputu D2 - rekla je portparolka spasilačke službe Hedvika Kropačkova.

Gradonačelnik Moravske Nove Vesi ne isključuje da ima i žrtava jako nevremena.

Prema izjavama očevidaca posle nevremena svi su ispričali da se jak vetar odjednom pretvorio u vazdušni vrtlog koji je rušio krovove kuća. Vatrogasci su izjavili da im je za manje od sat vremena prijavljeno rekrodnih 300 intervencija.

Najgore u ovom nevremenu su prošla sela Hruški u regionu Breclav koje je bukvalno sravnjeno sa zemljom posle prolaska tornada. Automobili su padali na kuće, a lokalna crkva ostala je bez krova.

- Tornado je zahvatio selo, polovina sela je sravnjena sa zemljom, ostali su samo obodni zidovi bez krovova, bez prozora. Crkva nema krov, nema toranj, automobili su bacani na porodične kuće, ljudi se nisu imali gde sakriti. Selo od crkve naniže praktično ne postoji. Škola nema fasadu, nema krov, nisam ni stigao do vrtića. Počupane su vekovne lipe i omorike - opisao je zamenik gradonačelnika Hruški, navodeći da je bilo povređenih bilo.

Prema rečima gradonačelnika Moravske Nove Ves, selo je uništeno, preneo je Kurir. Oluja je prvo došla do sela Hruški, a zatim nastavila do njih.

- Tada je do nas došla oluja, celo selo uništeno u roku od deset minuta. Verovatno će biti mrtvih Ovde nema signala sat vremena, a nakon sat vremena stigli su vatrogasci - opisao je situaciju gradonačelnik Marek Košut.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 2 godine

Ovo je samo pocetak! Uskoro ce to biti normallna pojava u evropi. Nazallost mi smo toliko zauzeti da ne primecujemo koliko se klima promenilla i koliko ce to uticati na ovakve pojave kod nas u evrpopi! Ovih par dana s temparaturama preko 40 stepeni koje su ne zabelezene kpod nas nam govore upravo o tome?! I svi se pravimo da je sve potpuno normalno?! Za dvadeset godina tornado ce postati sasvim normallna pojava i kod nas u srbiji!!

Izbori 2024

Vesti

Kurti besan, Vučić pobedio! Šok reakcija lažnog premijera nakon što tzv. Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE! (VIDEO)
Politika

Kurti besan, Vučić pobedio! Šok reakcija lažnog premijera nakon što tzv. Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE! (VIDEO)

Premijer lažne države Aljbin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope. On je, nakon reakcije evropskih zemalja, a posebno Francuske i Nemačke, potpuno besan, a još mu je više "trn u oku" velika pobeda politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

08.05.2024

14:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05