• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

02.07.2021

14:47

RASTE BES U KANADI, SRUŠENI SIMBOLI KOLONIJALIZMA, statue kraljice Viktorije i Elizabete Druge završile u prašini posle otkrivanja neobeleženih grobova dece Indijanaca /VIDEO/

Printskrin Youtube

Vesti

RASTE BES U KANADI, SRUŠENI SIMBOLI KOLONIJALIZMA, statue kraljice Viktorije i Elizabete Druge završile u prašini posle otkrivanja neobeleženih grobova dece Indijanaca /VIDEO/

Podeli vest

Statue kraljice Viktorije i kraljice Elizabete Druge srušene su u Kanadi, u vreme kada raste bes među građanima zbog otkrivanja neobeležnih grobova koji pripadaju deci autohtonih naroda

Grupa ljudi okupila se ispred zgrade parlamenta u Vinipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe, i srušila statuu kraljice Viktorije, na dan obeležavanja Dana Kanade, koji je nacionalni praznik, prenosi Gardijan.

Noseći narandžaste košulje u čast dece domorodačkih naroda, koja su poslata u zloglasne internate u zemlji, članovi grupe ostavili su na statui i njenom postolju crvene otiske ruku i ostavili znak s natpisom: "Jednom smo bili deca. Vratite ih kući".

Tokom tog događaja, srušena je i manja statua kraljice Elizabete Druge. Obe kraljice smatraju se predstavnicima kolonijalne istorije te zemlje, prenosi Gardijan.

Kanadska domorodačka zajednica objavila je u četvrtak da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182. Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih.

Ovi posmrtni ostaci otkriveni su nakon što je više stotina neobeležnih grobova, u kojima se veruje da se nalaze posmrtni ostaci dece autohtonih naroda, pronađeno na mestu gde su se nalazila dva nekadašnja internata u Kanadi, nakon čega su mnogi pripadnici Prvih naroda, kanadskih domorodačkih plemana, pozvali da se obustave proslave Dana Kanade.


Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnjeg internata za domorodačku decu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci dece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Pre nekoliko dana domorodačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sara

pre 2 godine

Narodi koji su izvršili genocid u Americi, stravične i nezamislive zločine u Africi, Indiji, Evropi ,.. žele da skrenu pažnju sa svojih zločina i izokrenu istoriju proglašavajući genocidnim narod nad kome je takodje izvršen genocid !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija