• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Objektiv

13.07.2021

20:27

MERKELOVA DALA ZADATAK SVOJIM NASLEDNICIMA! Ne ispuštajte priliku da uvrstite Srbiju u svoje okrilje!

AP/Tanjug

Vesti

MERKELOVA DALA ZADATAK SVOJIM NASLEDNICIMA! Ne ispuštajte priliku da uvrstite Srbiju u svoje okrilje!

Podeli vest

Angela Merkel je sumirala svoju kancelarsku karijeru, te pozvala naslednike da ne ispuštaju priliku da u svoje okrilje uvrste zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju

Za to je, napominje, potrebno mnogo angažmana i strpljenja, ali ne treba prekinuti proces.

U poslednjih šesnaest godina, koliko sam kancelarka, najveći pomaci na Zapadnom Balkanu postignuti su nakon pokretanja Berlinskog procesa 2014 - rekla je.

- Tu se radi o smenjivanju svetlosti i senke – objašnjava Merkelova.


Početkom ove godine Merkelova je pokrenula diplomatsku inicijativu kojom traži da se region Zapadnog Balkana ponovo postavi visoko na spisak prioriteta Evropske unije. S tim će se nastaviti i nakon njenog odlaska, ali u smanjenoj formi, jer proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana nije na listi spoljnopolitičkih prioriteta njenih potencijalnih naslednika.

Foto: Reuters

Angela Merkel

Otpora ne nedostaje ni u Evropskoj uniji, ponovila je kancelarka nakon osme konferencije o Zapadnom Balkanu u sklopu Berlinskog procesa. Merkelova je u jednom trenutku primetila da protiv procesa proširenja u ovom trenutku nije samo Francuska, već i ostale EU zemlje, poput Holandije i Bugarske.

U primarnom interesu Evropske unije je da jača procese saradnje i kooperacije u regionu, u cilju prevladavanja podela. Nama ostaje još da imamo mnogo strpljenja i angažujemo se na Zapadnom Balkanu – podvukla je kancelarka Merkel.


Oproštajna poruka


Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić kaže da je integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU neizvesno.

To je njena, na neki način, oproštajna poruka. U njeno vreme nije učinjeno mnogo na integraciji Zapadnog Balkana, i to je, može se reći, njen neuspeh kao kancelarke. Razlog? Sve zemlje Zapadnog Balkana bi da uđu u EU, ali po svojim pravilima, ne pravilima EU, tako da je razumljiv otpor starih članica. Što se tiče Bugarske, oni ucenjuju zbog istorijskog sukoba s Makedonijom. Tako su se ovde poklopile dve stvari, zamor EU od proširenja i nespremnost zemalja Zapadnog Balkana za korenite promene, naročito u oblasti vladavine prava – zaključuje Šćekić.

Foto: Printscreen TV Pink

Jakša Šćekić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Provid

pre 2 godine

Ona govori u skrivenom smislu ,i samo sprovodi DREZDENSKU AGENDU iz 1887 god.tako da ste svi vi koji mislite da u tom obraćanju merkelove ima istine i volje što se tiče Srbije i regiona veoma naivni.Agenda ili plan usitnjavanja teritorije se sprovodi još od krstaških ratova protiv Srbije.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija