• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.07.2021

16:09

AMERI SE JOŠ PREMIŠLJAJU! Putin ponudio Bajdenu da ruska vojska kontroliše Avganistan iz svojih baza!

Reuters

Vesti

AMERI SE JOŠ PREMIŠLJAJU! Putin ponudio Bajdenu da ruska vojska kontroliše Avganistan iz svojih baza!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom samita u Ženevi predlagao američkom lideru Džou Bajdenu da koordinišu akcije u vezi sa Avganistanom, prenosi list „Komersant“, pozivajući se na svoje izvore

Kako se navodi u članku, ruski lider je predložio da se vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji angažuju kako bi se kontrolisala situacija u Avganistanu. Cilj bi bila razmena informacija pomoću dronova sa ruskih baza.

Kako je rekao jedan od izvora lista, Amerikanci bi verovatno prihvatili taj predlog da ne teže realizaciji drugih zadataka. U svakom slučaju, odgovor američke strane još nije stigao.

Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Halilzad odbio je da komentariše ove informacije.

Kako prenosi „RBK“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Avganistan bio tema tokom samita u Ženevi, ali nije precizirao da li je bilo razgovora o ruskim bazama u centralnoj Aziji.

Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin u maju je izjavio da Rusija radi na jačanju svoje vojne baze u Tadžikistanu. 201. vojna baza u toj zemlji je najveći ruski vojni objekat van njenih granica. Smeštena je u dva grada – Dušanbeu i Bohtareu. Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 2012. godine, baza će se nalaziti u Tadžikistanu do 2042. godine.

U Kirgiziji i Čujskoj oblasti nalazi se ruska vazduhoplovna baza „Kant“ koja je aktivna od 2003. godine. Tamo su bazirani avioni Su25 i helikopteri Mi-8MTV.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija