• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

13.08.2021

14:42

Napeto u Crnoj Gori!

Vesti

Napeto u Crnoj Gori!

Podeli vest

Situacija u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita Joanikija je napeta, a jedan od razloga za tu napetost su pokušaji bivšeg režima da situaciju vrati na staro, izazove krizu u društvu, ali i da utiče na emocije nekih njihovih glasača

Ovo je ocena analitičara Igora Damjanovića koji ističe da bivši režim pokušava da manipuliše trenutnom situacijom, kao i pojedinim identitetskim pitanjima, što su, radili i prethodnih 30-ak godina.

Kao drugi razlog za podizanje napetosti u društvu, analitičar navodi loše postupanje vlade Zdravka Krivokapića prema građanskoj volji i institucijama SPC u Crnoj Gori i navodi da njegova vlada za osam meseci nije uradila ništa na oslobođenju institucija države od bivše vlasti.

"Bivši režim pokušava da plovi u mutnom, i da izvlači korist za sebe, toliko podižući tenzije, bojim se da pokazuju da im ljudski životi nisu sveti", rekao je Damjanović za Tanjug.

Dodaje da Krivokapićeva vlada pokazuje jedan stepen neozbiljnosti, što se, podseća, pokazalo u maju kada nije želeo da potpiše Temeljni ugovor u Beogradu, a trenutnim izmenama teksta tog ugovora ta neozbiljnost se, kaže, nastavlja.

"Sadašnjim izmenama i onoga što je bilo u maju, Krivokapić nastavlja da ponižava narodnu volju i nipodaštava značaj SPC, koja je bila ključni faktor zbog čega je on od jednog anonimnog profesora postao lider najveće opozicione liste na prošlim izborima", rekao je Damjanović.

Ocenjuje da je neuporedivo veća šteta od postupanja Vlade Crne Gore i stvaranja nejasne atmosfere i nejasne situacije povodom Temeljnog ugovora od, kako kaže, "profašističkog" pokušaja Mila Ðukanovića da otme crkvenu imovinu.
 

Foto: printskrin Youtube

Igor Damjanović

Ponavlja da situacija nije dobra, posebno sada u susret ustoličenju mitropolita Joanikija za koje je, podseća, Crkva odlučila da bude na Cetinju.

"Da li je bilo bolje da se ustoličenje organizuje u Hramu u Podgorici, koji je podignut i osveštan za vreme mitropolita Amfilohija, gde bi se skupilo stotinak hiljada ljudi, ili na Cetinju, gde je konfiguracija terena gde se ne može skupiti pred manastirom veći broj ljudi, a i u tom gradu postoji protivljenje SPC i Mitropoliji", dilema je i za Damjanovića.

Kaže da već sada režim te emocije i nezadovoljstva pokušava maksimalno da eksploatiše, njima manipuliše i da rasplamsa ih u najvećem mogućem stepenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija