• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2021

09:40

OPET PALE VATRU, SA BLISKOG ISTOKA SKAČU NA AZIJU! Kamala Haris na turneji da uveri saveznike da će ih Amerika PODRŽATI protiv Kine!

Vesti

OPET PALE VATRU, SA BLISKOG ISTOKA SKAČU NA AZIJU! Kamala Haris na turneji da uveri saveznike da će ih Amerika PODRŽATI protiv Kine!

Podeli vest

Američka potpredsednica Kamala Haris kritikovala je danas vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritsaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu

- Vidimo da Peking nastavlja da vrši pritisak, zastrašuje i sebi daje pravo na veći deo Južnog kineskog mora - poručila je Kamala Haris u govoru u Singapuru, u kome je opisala glavne spoljnopolitičke ciljeve američke administracije u Aziji,prenosi AP.

Ona je navela i da postupci Pekinga nastavljaju da podrivaju međunarodni poredak zasnovan na zakonima i ugrožavaju suverenitet drugih zemalja.

Potpredsednica SAD, koja je ove nedalje na turneji po zemljama jugoistočne Azije, potvrdila je da SAD čvrsto stoje uz svoje saveznike i partnere koji su suočeni sa pretnjama Kine.

Ova poseta dolazi u važnom trenutku za SAD, kada američka administracija nastoji da dodatno učvrsti svoj zaokret prema Aziji, nakon višedecenijskog fokusiranja na Bliski istok koje se završava haotičnim povlačenjem iz Avganistana.

Kamala Haris je podvukla ovu promenu, nazvavši Indopacifički region veoma važnim za bezbednost i prosperitet SAD, koje, iako su usredsređene na završetak svog angažmana u Avganistanu, imaju kao imperativ, kako je rekla, da unapređuju svoje interese u drugim regionima, uključujući ovaj.

Foto: AP/Tanjug

Kamala Haris

Za čvrstu neutralnost Singapura u tenzijama između SAD i Kine, američka podpredsednica je takođe potvrdila da SAD ne žele da nateraju bilo koga da bira između ovih zemalja.

Ona je naglasila značaj koji ovaj region ima za odbranu SAD kao i da jugoistočna Azija predstavlja četvrto najveće američko izvozno tržište.

Potpredsednica SAD se obratila nakon što se u ponedeljak sastala sa predsednicom Singapura Halimom Jakob i premijerom Li Sijen Lungom, a iz njenog kabineta najavljen je niz dogovora sa tog sastanka koji imaju za cilj borbu protiv sajber pretnji, klimatskih promena, kao i rešavanje pandemije kovid-19.

Kamala Haris doputovala je juče u zvaničnu posetu Singapuru na početku turneje po jugoistočnoj Aziji, a potom putuje u Vijetnam, u prvu posetu jednog potpredsednika SAD Hanoju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija