• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2021

21:10

OTKRIVENA KELTSKA DREVNA PRESTONICA - potiče iz  800. godine pre nove ere! Utvrđenje iz BRONZANOG DOBA nalazi se na vrhu brda OVE ZEMLJE...

Lj.S.

Vesti

OTKRIVENA KELTSKA DREVNA PRESTONICA - potiče iz 800. godine pre nove ere! Utvrđenje iz BRONZANOG DOBA nalazi se na vrhu brda OVE ZEMLJE...

Podeli vest

Utvrđenje iz bronzanog doba koje se nalazi na vrhu brda u Francuskoj moglo bi da bude izgubljena keltska prestonica, zaključuju arheolozi

Arheolozi su na lokalitetu Gana, u blizini Liona pronašli raskošan keltski nakit, oružje i delove kočije, dok su Iskopavanja otkrila veliko utvrđenje sa dva reda utvrda i kamenim zidovima visokim šest metara.

Stručnjaci su iskopali na stotine predmeta za koje veruju da potiču iz 800. godine pre nove ere i da su tu zakopani u okviru nekog verskog rituala.

 

Foto: Pexels

Stručnjaci navode da je ovako bogato otkriće retkost u francuskim utvrđenjima i da predstavlja jedno od najbogatijih nalazišta iz bronzanog doba ikada pronađenog u Evropi.

kako piše Dejli mejl, ovo otkriće predstavlja i može da se shvati kao neka vrsta pobede nad pljačkašima koji su počeli da kopaju po ovom brdu još 2017. godine.

Na svom vrhuncu, utvrđenje na Ganau bilo je bogato jer se nalazilo blizu plovne Siul reke i okolini rudnika bakra.

Pronađeno oko 800 netaknutih predmeta

 

- Invervenisali smo na lokalitetu jer su pljačkaši ovde operisali sa dektetorima za metal i onda prodavali preko interneta svoje pronalaske. Iskopavanja još nisu završena, ali smo do sada pronašli oko 800 predmeta, mahom netaknutih - objasnio je arheolog i vođa tima Pjer Iv Milsen sa Univerziteta u Tuluzu i dodaje:

- Ovo je prvi put da smo pronašli četiri netaknute gomile materijala koji ćemo sada proučiti u laboratoriji. Uglavno su pljačkaši ti koji ih prvi pronalaze i otimaju, ne obraćajući pažnju na raspored predmeta, što je katastrofalno - zaključuje stručnjak.

 

Foto: printscreen

Arheolozi veruju da su predmeti koji su bili skupljeni u vazama ustvari su zakopani u okviru neke vrste rituala. - Dekoracije i simboli na bronzanim predmetima odnose se na kult sunca koji je bio veoma važan u tom periodu - objašnjava Milsen.

Verski rituali

 

- Zbog predmeta i način na koji su aranžirani, sa narukvicama, tokama i privescima na dnu vaze i sečivima sekira na vrhu, bez sumnje ukazuje na ritual - dodao je on.

Arheolozi se nadaju da će im ovakvo otkriće umnogome pomoći da shvate kako se živelo u keltskom društvu pre nekih 2800 godina, naročito jer su među pronađenim predmetima i alati ali i oružje. Ovakvi pokazatelji govore da su im vlasnici bili dobrostojeći.

 

Foto: printscreen facebook

Pronađeni su i delovi kočije, amovi koje su konji nosili i ekstravagantan nakit, kao i dokazi o trgovini sa dalekim zemljama, sekire napravljene u jugozapadnoj Engleskoj, staklene perle iz Italije, ćilibar sa Baltika.

- Svi ovi elementi su dokaz postojanja kompleksnog, hijerarhijski organizovanog društva kakva su bila keltska društva gvozdenog doba - rekao je Milsen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija