• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2021

16:41

POSTOJE DOKAZI, ALI NE SMEJU DA OPTUŽE SAUDIJSKU ARABIJU! Nacionalna bezbednost Amerike je U SUKOBU sa ISTINOM!

AP/Fotomontaža

Vesti

POSTOJE DOKAZI, ALI NE SMEJU DA OPTUŽE SAUDIJSKU ARABIJU! Nacionalna bezbednost Amerike je U SUKOBU sa ISTINOM!

Podeli vest

Ministarstvo pravde zatražilo je od saveznog suda dozvolu za objavljivanje dokumenata FBI koji bi mogli pokazati veze između saudijske vlade i otmičara Al Kaide koji su izveli napad 11. septembra 2001. godine

Porodice žrtava 11. septembra tražile su brojne detalje vezane za moguće učešće saudijske vlade u napadima, u kojima je poginulo skoro 3.000 Amerikanaca.

Prošle nedelje predsednik Amerike Džo Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se Ministarstvu pravde naređuje da skine oznaku tajnosti sa podataka FBI pod nazivom "Operacija Bis" (engl. Operation Encore), koja je završena 2016. godine.

Tužiteljica američkog tužioca Odri Štraus u četvrtak je u sudskom podnesku zatražila od sudije "da dozvoli Sjedinjenim Državama da javno obelodane određene analize u kojima se raspravlja o materijalima velike porote" vezane za istragu FBI o učešću Saudijske Arabije u napadu 11. septembra.

 

 

Iako su se informacije ranije smatrale privilegovanim i poverljivim, Štraus je zatražila "ubrzano razmatranje" njenog zahteva zbog Bajdenovog izvršnog naloga.

Još uvek nije jasno šta će dokumenti otkriti. Štraus je izjavila da neke od informacija koje bi mogle biti deklasifikovane uključuju telefonske zapise, ali svako javno otkrivanje i dalje podleže ridigovanju prema Zakonu o privatnosti.

Saudijska Arabija poriče umešanost

Iako je Saudijska Arabija više puta poricala bilo kakvu umešanost u napade 11. septembra, već postoje, navodno, izveštaji koji umešanost dokazuju.

Omar al Bajoumi, bivši saudijski obaveštajac, i Fahad al Tumairi, bivši zvaničnik saudijskog konzulata, navodno su imali kontakte sa Halidom al Mihdharom i Navafom al Hazmijem, dvojicom od 15 Saudijaca među 19 otmičara.

Mihdar i Hazmi, dvojica glavnih otmičara aviona koji je udario u Pentagon, obučavali su se u vojnom kampu u Avganistanu, a Osama bin Laden ih je odabrao za operaciju otmice 11. septembra.

 

 

Njih dvojica su bili prvi otmičari koji su ušli u Ameriku, a stigli su u Los Anđeles u januaru 2000. godine.

Oni su imali susrete sa Bajoumijem u jednom restoranu u Los Anđelesu, i saudijski obaveštajac im je navodno pomogao da otvore bankovne račune i iznajmi stanove u istom kompleksu kao i on u San Dijegu.

Nacionalna sigurnost u sukobu sa istinom

U saopštenju iz avgusta koje je potpisalo skoro 1.800 ljudi lično pogođenih 11. septembrom rečeno je da "ne mogu u dobroj veri i sa poštovanjem prema onima koji su izgubljeni, bolesni i povređeni, poželeti dobrodošlicu predsedniku na sveto mesto (nacionalnom memorijalnom centru 9/11) dok ne ispuni svoju obavezu" da objavi više informacija o napadima.

Oni su pozvali Bajdena da "odobri objavljivanje svih dokumenata i informacija zajednici o napadima 11. septembra koje je vlada prikupila u svojoj istrazi o Kraljevini Saudijskoj Arabiji".

 

 

Bivši državni tužilac Vilijam Bar usprotivio se objavljivanju dokumenata vezanih za 11. septembar u sudskom podnesku, rekavši da bi to moglo "naneti značajnu štetu nacionalnoj sigurnosti".

Specijalni agent FBI  Stefan Mur, koji je vodio radnu grupu istražitelja u Los Anđelesu o 11. septembru, rekao je pod zakletvom  2017. godine da je "zaključio da je diplomatsko i obaveštajno osoblje Kraljevine Saudijske Arabije svesno pružalo materijalnu podršku dvojici otmičara 11. septembra i olakšao napad" i da su se njegove kolege istražitelji složili sa njim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija