• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tass

19.09.2021

20:48

Glasanje u Rusiji je ZAVRŠENO! Nakon prebrojavanja devet odsto listića, UBEDLJIVO VODI Jedinstvena Rusija! Odmah posle nje su Komunisti

Vesti

Glasanje u Rusiji je ZAVRŠENO! Nakon prebrojavanja devet odsto listića, UBEDLJIVO VODI Jedinstvena Rusija! Odmah posle nje su Komunisti

Podeli vest

Završeno je glasanje na izborima za Državnu dumu na celoj teritoriji Ruske Federacije, izborne komisije počinju da prebrojavaju glasove i spremaju se da objave prve preliminarne rezultate

Na parlamentarnim izborima u Rusiji do sada je prebrojano 9 odsto glasačkih listića, izgleda da će vladajuća stranka Jedinstvena Rusija ostati glavna politička snaga u zemlji narednih pet godina, vodeći u pakovanju sa 38,7% glasova.

Jedinstvenu Rusiju sledi Komunistička partija sa 25% i Liberalno demokratska partija, koje do sada imaju 9,6% glasačkih listića, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, a prenosi RT.

Foto: Tanjug/AP

 

Biračka mesta širom zemlje bila su otvorena od 8:00 do 20:00 po lokalnom vremenu, poslednji put su se zatvorila u najzapadnijem regionu Rusije Kalinjingradskoj oblasti u 21:00 po moskovskom vremenu.

S obzirom na to da je glasanje na izborima za stanovnike Kamčatke i Čukotke počelo 16. septembra u 23:00 po moskovskom vremenu, ukupno za Ruse, izborni proces je trajao skoro četiri dana.

Foto: Tanjug/AP

Građani Ruije koji se nalaze u inostranstvu i dalje mogu učestvovati u izbornim procedurama, poslednja biračka mesta biće zatvorena u ruskim diplomatskim predstavništvima u zemljama Severne i Južne Amerike, kada se sumiraju rezultati glasanja u Ruska Federacija.


Godine 2021, savezni izbori su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije povezane sa širenjem koronavirusa, prvi put održani u tri dana, i to 17., 18. i 19. septembra. Prema podacima Centralne izborne komisije Rusije, 18:00 po moskovskom vremenu u nedelju, preliminarna izlaznost birača bila je 45,15%. Poređenja radi, izlaznost na izborima za Državnu dumu 2016. godine bila je fiksna na 47,88%.

Istovremeno, 2021. godine u sedam regiona Ruske Federacije, uključujući Moskvu, korišćena je tehnologija daljinskog elektronskog glasanja, ukupno se za učešće prijavilo oko 2,6 miliona birača od 108 miliona. u šest regiona Ruske Federacije iznosilo je 93,21%

Foto: Tanjug/AP

Prema CIK -u i ruskim i međunarodnim stručnjacima, izbori su održani bez ozbiljnijih prekršaja. Prema rečima šefice Centralne izborne komisije Ele Pamfilove, prekršaji na izborima postali su "reda veličine manje" u poređenju sa pokazateljima prethodnih izbornih ciklusa, ali se svako od ovih kršenja "ne može sakriti".

Prema podacima CIK -a u 17.30 po moskovskom vremenu u nedelju, glasački listići su proglašeni nevažećim u 17 konstitutivnih subjekata Ruske, ukupno 8.539 glasačkih listića na 54 biračka mesta.

Prema rečima Pamfilove, na teritoriji Rusije potvrđeno je samo 12 slučajeva popunjavanja glasačkih listića u 8 konstitutivnih subjekata Ruske Federacije.

Istovremeno sa izborima za Državnu dumu, održani su direktni izbori za šefove devet konstitutivnih entiteta Ruske Federacije i 39 regionalnih parlamenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Skul

pre 2 godine

I u diktaturi kakva je Rusija, postoji neki diverzitet u glasanju... bukvalno samo u Srbiji nema, mi smo sramota civilizacije. Nece ovo izaci na dobro, u narodu kuva.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija