• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dan.co.me

25.09.2021

14:27

PUTIN POTPISAO, CRNA GORA NA UDARU!

AP PHOTO

Vesti

PUTIN POTPISAO, CRNA GORA NA UDARU!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin produžio je embargo Rusije na isporuke određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije do 2022. godine, među kojima je i Crna Gora.

To proizilazi iz predsedničke uredbe „o proširenju određenih posebnih ekonomskih mera radi bezbednosti Ruske Federacije“, objavljene na zvaničnoj onlajn bazi podataka za pravne informacije. Dokument stupa na snagu odmah.

Rusija je pod sankcijama od 2014. godine, kada je EU optužila Kremlj da je ugrozio teritorijalnu celovitost Ukrajine. Crna Gora je bila među prvim državama koje su se pridružile sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Rusija je predsedničkim dekretom od 6. avgusta 2014. uvela embargo na prehrambene proizvode protiv zemalja koje su uvele ili podržale sankcije Rusiji. Embargo se prvobitno primenjivao na proizvode iz Sjedinjenih Država, Evropske unije, Australije, Norveške i Kanade. Od 13. avgusta 2015. godine, Crna Gora, Albanija, Island i Lihtenštajn i Ukrajina , uvrštene su, od 1. januara 2016., na listu ovih zemalja, jer su se pridružile sankcijama Rusiji.

Inače, sa aspekta količine i vrednosti crnogorski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju nije toliko značajan. Naš ukupan izvoz agro proizvoda u 2015. godini je bio oko 55 miliona eura, a od toga je izvoz u Rusiju vrijedio oko 900.000 eura.

Čak i izvozno veoma inferiorna crnogorska ekonomija u razmeni poljoprivrednih proizvoda sa Rusijom ima pozitivan bilans.

Od poljoprivrednih proizvoda Crna Gora je tokom 2014. izvozila voće, povrće i vino. Tokom 2015. povrće za oko 200.000 evra, a ostalo je bilo vino od kojeg je 2015. prihodovano oko dva miliona evra kao i tokom 2014. Pošto je izvoz vina u Rusiju bio u ekspanziji preptostavka je da je CG za ovaj dosadašnji period sankcija izgubiliana tom izvozu od 15 do 20 miliona evra.

Sa aspekta količine i vrednosti crnogorski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju nije toliko značajan, u 2015. godini je bio ukupno oko 55 miliona evra, a od toga je izvoz u Rusiju iznosio oko 900.000 evra, a u razmeni poljoprivrednih proizvoda sa Moskvom, Podgorica ima pozitivan bilans.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TRGOVAC

pre 2 godine

А јадан ми се само шалили, а Путин то схватио озбиљно. Нема везе, што ће нама Руси, извући ће нас наши пријатељи НАТО-вце, јер је наше вино "боље збрчкано" од Шпанско, Француског, Италијанског, Португалског и Чилеанског, а пршута нам је "здравија" од Шпанске и Италијанске, јер се прави од Бразилске свињетине залеђене бар 20 година, сир и скоруп нам је чистији и квалитетнији од Италијанског, Белгијског, Холандског, Данског или Француског. А ако не продамо НАТО-вцама увалићемо "браћи" Србијанцима, они купују свакакво смеће, па ће купит и ово наше.

Goran

pre 2 godine

ovaj trgovac stvarno nije cist u glavi.neki saraf mu fali

borac za pravdu

pre 2 godine

Doklevise ovaj diktaror da se mjesa u uredjenje drugih drzava ma mars u trilepe picke materine ubico svbjetska trteba ti suditi za zlocine koje si pocinio u Istocnoj Njemackoj majmune

HRVATSKA I CRNA GORA UVODE KOVID PROPUSNICE! Evo gde su obavezne i OD KADA!
Balkan

HRVATSKA I CRNA GORA UVODE KOVID PROPUSNICE! Evo gde su obavezne i OD KADA!

Vlada Crne Gore usvojila je nove epidemiološke mere koje stupaju na snagu od sutra i važiće do 8. oktobra, pa će ubuduće Nacionalna digitalna kovid potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u prodavnice prehrambene robe. Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu

24.09.2021

15:59

sledeća vest

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija