• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.09.2021

20:42

(VIDEO) KLJUČA NA GRANICI AZERBEJDŽANA I IRANA! SVET STREPI, RAT OVE DVE DRŽAVE NE MOŽE PROĆI BEZ IZRAELA, RUSIJE, ALI I... Hoće li razum prevladati?!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) KLJUČA NA GRANICI AZERBEJDŽANA I IRANA! SVET STREPI, RAT OVE DVE DRŽAVE NE MOŽE PROĆI BEZ IZRAELA, RUSIJE, ALI I... Hoće li razum prevladati?!

Podeli vest

Na granici između Azerbejdžana i Irana primetno je pogoršanje situacije poslednjih dana. Pored ratobornih izjava koje stižu iz Teherana došlo je i do prebacivanja iranske vojske na granicu sa severnim susedom. Šta je uzrok nesuglasica otkriva za ruski portal „MK" nezavisni vojni ekspert za Bliski istok Jurij Ljamin

Nije tajna da je iranska vojska prebačena severno od Teherana. Naprotiv, komandant kopnene vojske Korpusa čuvara islamske revolucije (KSIR), general Mohamad Pakpur je objasnio razlog takvih akcija.

- Nećemo tolerisati prisustvo Izraela u susedstvu - rekao je on.

Kakve sada veze ima Izrael? Od Azerbejdžana do Izraela ima stotine kilometara i nekoliko država. Ali, nije sve baš tako jednostavno. Kako je rekao Ljamin, Azerbejdžan ima dugogodišnje veze sa Izraelom.

- Svi su mogli da vide tokom prošlogodišnjeg rata u Karabahu da je azerbejdžanska vojska koristila izraelske dronove, rakete, protivtenkovske raketne komplekse i drugo naoružanje - rekao je Ljamin.

Zaista, prema oceni eksperta, jurišne bespilotne letelice su imale velikog udela u pobedi Azerbejdžana. Pritom, Azerbejdžan je imao manje šanse da dobije turske dronove „barjaktar" nego izraelske višenamenske letelice. Azerbejdžanska vojska je imala oko 120 dronova i više od 400 dronova kamikaza izraelske proizvodnje.

AMERI SPREMILI HRTOVE ZA POTAPANJE RUSKIH PODMORNICA! MISIJA NA ATLANTIKU - UNIŠTENJE! Pentagon namerio da otme okean od...

Baku je od Izraela kupio i bespilotne letelice „Aerostar", „Orbiter 2M", „Orbiter 3", „Orbiter 1K", „Hermes 450" i „Heron 1". Naravno, da je tako velika kupovina nastala posle vojno-političkog sporazuma.

- Azerbejdžan isporučuje velike količine nafte Izraelu. U Azerbejdžanu rade izraelske kompanije. Prema nekim informacijama, izraelske specijalne službe vode tajne operacije protiv Irana, između ostalog i preko teritorije Azerbejdžana. I ranije su se čule iz Irana slične optužbe - nastavio je nezavisni vojni ekspert.

(FOTO) RUSIJA OVO ČEKA 120 GODINA! PRVO CARSKO VENČANJE, VELIKI KNEZ ROMANOV ŽENI ITALIJANSKU PRINCEZU! Pozvani i Karađorđevići, Petrovići, bugarski car...

To je već ozbiljan argument za Teheran koji se sa Izraelom faktički nalazi u ratu. Iran se plaši da će Izrael podići utvrđenje na severu Irana i ujedno bazu za obaveštajnu službu i specijalne operacije, slične onoj, kada je ubijen legendarni iranski general Kasem Sulejmani. Pretpostavlja se da je general u Iraku ubijen pomoću američkog drona. Međutim, u Teheranu tvrde da je i Izrael umešan u ovo ubistvo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17