• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/NY post

04.10.2021

18:41

Stručnjaci KONAČNO PRONAŠLI JEDNO OD NAJSVETIJIH MESTA IZ BIBLIJE?! Veruje se da je OVDE Mojsije primio 10 zapovesti od Boga!

Vesti

Stručnjaci KONAČNO PRONAŠLI JEDNO OD NAJSVETIJIH MESTA IZ BIBLIJE?! Veruje se da je OVDE Mojsije primio 10 zapovesti od Boga!

Podeli vest

Stručnjaci veruju da su konačno pronašli jedno od najsvetijih mesta u Bibliji, kilometrima udaljeno od mesta za koje se ranije pretpostavljalo da je prava lokacija

Biblijska arheološka organizacija, Daubting Tomas Risrč Foundejšn, tvrdi da je pronašla pravu planinu gde je, prema Starom zavetu, Mojsije vodio Izraelce, na planinu koja je bila obavijena dimom, vatrom i grmljavinom, i gde je na vrhu Mojsije primio deset zapovesti od Boga.

Ipak, društvo sada tvrdi da je planina Sinaj, jedno od najsvetijih mesta u jevrejskoj, hrišćanskoj i islamskoj religiji, Jabal Makla, koja leži u planinskom lancu Jabal al-Lavz na severozapadu Saudijske Arabije.

Foto: Pixabay

 

- Jedan od glavnih razloga zbog kojih neki naučnici tvrde da je Izlazak mit je to što ima malo ili nimalo dokaza za ono što su biblijski zapisi pronađeni na tradicionalnoj planini Sinaj na egipatskom Sinajskom poluostrvu - izjavio je predsednik Fondacije Rajan Mauro, koji je bliskoistočni stručnjak je za San.

- Ali šta ako su ti naučnici zaista tražili na pogrešnom mestu? - primetio je.

More izjedalo Egipćane

 

- Pređite na arapsko poluostrvo i naći ćete neverovatno uverljive dokaze koji se podudaraju sa biblijskim izveštajem. Jabal Makla, ima crne vrhove kao da ih je spržilo sunce ili vatra, a nalazi se u blizini plaže Nuveiba, gdje su naučnici pronašli kopnene staze ispod vode, gde je Bog podelio Crveno more Mojsiju i Izraelcima - rekao je on.

 

Iako su ih Egipćani pratili u kočijama, kad su Izraelci stigli na kopno s druge strane vode, more je izjedalo Egipćane. Oblik kočije nađen je u koralima u tom području, prema švedskom naučniku dr. Lenart Moler, koji je napomenuo da su metal i drvo davno raspali.

Na putu od plaže do moguće planine Sinaj velika je, rascepljena stena sa znacima vodene erozije, uprkos tome što se nalazi usred pustinje.

 

Foto: Pixabay

- Verujemo da bi ovaj poseban orijentir mogao biti kamen koji je Bog zapovedio Mojsiju da udari, a iz koja je tada potekla voda - objasnio je Mauro.

Stručnjaci su otkrili i mesto za koje se činilo da je oltar blizu podnožja planine, slično oltaru za koji se kaže da ga je Mojsije izgradio u podnožju planine Sinaj od nesečenog kamenja.

U blizini je i groblje - za koje Mauro veruje da je mesto gde je Mojsije oborio obožavaoce zlatnog teleta zbog idolopoklonstva.

- Blizu planine, ovo mesto prekriveno je prikazima ljudi koji obožavaju bikove i krave. Ono što je zaista značajno je to što su ti petroglifi izolovani od ovog područja. Nije da su isklesani po celoj planini - rekao je Mauro za San.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija