• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.10.2021

18:47

SENAT NA POTEZU Amerika će izbeći bankrot, povećavaju dug za blizu pola milijarde dolara

Vesti

SENAT NA POTEZU Amerika će izbeći bankrot, povećavaju dug za blizu pola milijarde dolara

Podeli vest

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer saopštio je danas da je postignut dogovor u tom domu Kongresa o kratkoročnom podizanju gornje granice duga nakon višesatnih razgovora sa liderom republikanaca Mičom Mekonelom

- Imam dobre vesti. Postigli smo dogovor o povećanju gornje granice duga na dva meseca, do početka decembra, i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas - rekao je Šumer u Senatu.

Taj dogovor dozvoljava da se dug poveća za 480 milijardi dolara, prenosi CNBC pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima, što je iznos za koji je Ministarstvo finansija procenilo će mu omogućiti da izmiruje obaveze do 3. decembra.

Foto: Tanjug/AP


Trenutni nacionalni dug SAD-a je oko 28,4 biliona dolara, a shodno pomenutom dogovoru moći će da se poveća na oko 28,8 biliona.

 

Sa nestrpljenjem se očekuje glasanje Senata

 


Izjava vođe demokrata u Senatu usledila je samo dan nakon što je lider republikanske manjine Mekonel ponudio da se nađe rešenje za izlazak iz ćorsokaka, kako bi se sprečila preteća blokada rada vlade i posledični ekonomski pad. Očekuje se da će Senat glasati o predlogu Šumera i Mekonela kasnije danas.

Republikanci i demokrate su u sukobu već nedeljama povodom zahteva vlade da Kongres do 18. oktobra usvoji povećanje ili suspendovanje ograničenja za zaduživanje države. Ministarstvo finansija je procenilo da će nakon tog roka ostati bez sredstava za izmirivanje finansijskih obaveza zemlje.

Foto: cdn.loc.gov

 

SAD nikada nisu kasnile s plaćanjem svojih dugova, a većina ekonomista predviđa da bi to dovelo do recesije i lomova na finansijskim tržištima.

Akcije na Vol Stritu su nakon izjave Šumera porasle, poguravši industrijski indeks Dau Džons naviše za 530 bodova, dok je indeks S&P 500 ojačao za 1,4 posto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija